Szem

Kék a szemed? Meglepő dolgot árul el rólad a kutatók szerint

Bors

Létrehozva: 2022.05.13.

Egy új kutatás arra fókuszált, vajon mi okozhatja a kék szemet az embereknél.

Bár eredetileg mindenkinek barna színű szemének kellene lennie, a kutatókat is elgondolkodtatta, mégis hogyan lehetséges az, hogy egyeseknek a genetika ellenére mégis kék színű lesz a szeme.

A választ pedig úgy tűnik meg is találták, arra a meglepő eredményre jutottak, hogy mindenkinek, aki kék szemű, egy közös őse van, egyetlen embertől származik. Ez a személy pedig 6-10 ezer évvel ezelőtt élt, és egy olyan genetikai mutációt hordozott, ami aztán elterjedt az egész világon.

Évekig keresték az okát

A kék szemeket génmutáció okozta, és a kutatók évekig keresték rossz helyen a különleges szín okát. A mutációt végül egy korábban nem vizsgált génen, a HERC2-n találták meg. A HERC2 kikapcsolja a barna színt, ezáltal felfedi a kéket. Minden kék szemű embernek pontosan ugyanaz a mutációja van.

Hogyan és mikor indult ez a mutáció? Valószínűleg akkor, amikor az emberek Afrikából Európába vándoroltak. Ez megmagyarázza, hogy jellemzően miért az európai származású embereknek van kék szeme.

„Eredetileg mindannyiunknak barna szeme volt. Ám a kromoszómáinkban az OCA2 gént érintő genetikai mutáció egy kapcsoló létrejöttét eredményezte, amely szó szerint kikapcsolta a barna szem előállításának képességét” – mondta Hans Eiberg, az egyetem Sejt- és Molekuláris Orvostudományi Tanszékének docense.

Set,Of,6,Real,Different,Open,Eyes,/,Huge,Size
Eredetileg minden szem barna. Fotó: Shutterstock

Melanin az oka mindennek

A szem színe attól függ, hogy a melanin nevű pigmentből mennyi halmozódik fel a szem íriszében. A melanin felelős a bőrünk, szemünk és hajunk színéért is. A genetikai váltás korlátozza, hogy mennyi melanin termelődik az íriszben – hatékonyan „hígítja” a barna szemet a kék árnyalatára. Amellett, hogy az íriszben lényegesen kevesebb melanin található, mint a barna szemű, mogyoróbarna vagy zöld szeműek esetében, a kék szeműek DNS-ének a melanintermelésért felelős részében nincs sok eltérés. A barna szeműek viszont sokkal több variációt mutatnak.

„Ebből azt a következtetést vonhatjuk le, hogy minden kék szemű egyed ugyanahhoz az őshöz kötődik” – jegyezte meg Eiberg. „Mindannyian ugyanazt a kapcsolót örökölték, a DNS pontosan ugyanazon helyén.”

Más különlegességet is jelent

Világszerte az emberek kevesebb mint 9%-ának van kék szeme. A kék szem ráadásul tudományos értelemben nem is kék, mert ahelyett, hogy kék pigmentet tartalmazna, valójában csak hiányzik belőle az a pigment, amely barnává teszi a szemet. A kék szem színét a melanin határozza meg, a melanin pedig valójában barna. Szemünk színe attól függ, hogy mennyi melanin van jelen az íriszben. A barna szemek esetén van a legtöbb melanin az íriszben, a kék szemekben a legkevesebb. A barna melanin az egyetlen pigment, amely a szemben létezik; nincs külön pigment a mogyoróbarnának vagy a zöldnek – így a kéknek se. A szemek csak azért tűnnek ilyen színűnek, mert a fény az írisz rétegeibe ütközik, és visszaverődik a szemlélő felé.

A kék szem néhány kockázattal is jár

Úgy tűnik, hogy az íriszben található melanin segít megvédeni a szem hátsó részét az UV-sugárzás és a napból és bizonyos mesterséges forrásokból származó nagy energiájú látható kék fény által okozott károsodástól. Mivel a kék szemek kevesebb melanint tartalmaznak, mint a legtöbb más szemszín, nagyobb a kockázata bizonyos károsodásoknak. A kutatások kimutatták, hogy az írisz világosabb színei a következő problémákhoz és előnyökhöz kapcsolódhatnak:

  • Az uvealis melanoma, a szemrák egy fajtájának nagyobb kockázata.
  • Alacsonyabb a szürke hályog kialakulásának kockázata.
  • Mivel sok kék szemű ember érzékenyebb a fényre, és nagyobb a kockázata a retina UV-sugárzás általi károsodásának, a szemorvosok gyakran azt javasolják, hogy a kék szeműek egy kicsit óvatosabbak legyenek a napfénynek való kitettség tekintetében.
  • Úgy tűnik, hogy az UV és a kék fény okozta szemkárosodás összefüggésben van azzal, hogy az ember élete során ki van téve ezeknek a sugárzásoknak, ezért a 100%-ban UV-sugárzást (és a legtöbb kék fényt) gátló napszemüveg viselését lehetőség szerint már gyermekkorban kell elkezdeni.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157397_auto_resized.jpg
origo.hu

Drámai végjáték a Magyar Kupa elődöntőjében

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27377_resized.jpg?avcount=1713935111
origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17147642_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Ilyen helyzetben pofont kapni..." - Kökény Dani menedzsere az internetről értesült, hogy az énekes dobta őt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17154390_auto_resized.jpg
ripost.hu

Zokogásban tört ki az időutazó: borzalmas jövő vár ránk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153644_auto_resized.jpg
vg.hu

Drága, nem halad és a környezetvédelmi haszna is megkérdőjelezhető – páros lábbal szálltak bele az e-autózásba

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27375_resized.jpg?avcount=1713935111
origo.hu

Király Viktor elmondta, miért ment tönkre a házassága

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153508_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Tegyél szivacsot a hűtőbe – meglepő hatással lesz a pénztárcádra!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27354_resized.jpg?avcount=1713935111
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713935111
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/f6F0ocECE7K3MRyoVMDiX7x4FtZQHtXS-g-Zbdiaz2k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExYjI0YzUxNjI5MDQwM2ViYTk3NmEwYzI5ZWU5NTM1.jpg
Telihold

Durva együttállásra figyelmeztet a magyar főboszorkány: "Hatását az egész emberiség érezni fogja"

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/v-eF43Tn5QKfYBKtKa0BWjROfBboufr4PFPCvzxzDXE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk4NjM1MjVmZmZiYTQ3NGE5N2Q3Y2E4YmRiNzRlMDEw.jpg
Pletykafészkek

Vigyázz velük: ez a 3 csillagjegy garantáltan kibeszél a hátad mögött