Te is rosszul csinálod? 3 hiba, amit a krumplipüré készítésénél elkövetsz

Te is rosszul csinálod? 3 hiba, amit a krumplipüré készítésénél elkövetsz

friss
PUBLIKÁLÁS: 2022. március 26. 10:30
Ezekre figyelj oda, ha tökéletes krumplipürére vágysz.

A népszerű gasztrorealityknek köszönhetően már megtanulhattuk, hogy a kicsapódó keményítő miatt tilos a burgonyapürét turmixgépben készíteni, mert az végül majd ragacsossá válik: helyette jobban tesszük, ha a habverőt választjuk. Az egyik legnépszerűbb – és egyben legjobb – köretelemmel kapcsolatban azonban még számos hibát véthetünk. Hoztunk négy olyan praktikát, amelyek betartásával elkészíthetjük

a tökéletes burgonyapürét.

Burgonyafajta

Nem mindegy, hogy a szupermarketben melyik burgonyához nyúlunk, amikor pürét tervezünk készíteni a másnapi ebédhez. A különféle burgonyafajták különböző keményítőtartalommal bírnak, így miközben egyesek kiválóan megfelelnek például egy sült krumpli elkészítéséhez, mások a pürés textúrához valók. Ennek oka, hogy a magasabb keményítőtartalom könnyebben egyesül a tejtermékkel, így a püréhez adott vaj, tejszín vagy tej hozzáadásával szebb állagot kapunk.

Víz

Egyáltalán nem mindegy, milyen hőmérsékletű vízben kezdünk hozzá a krumplik megfőzéséhez. Ha forró vízzel kezdünk, a bedobott burgonyák nem lesznek képesek egyenletesen megfőni: külső részük hamarabb, míg belsejük később puhul meg. Az így elkészült burgonyából pedig garantáltan csak darabos pürét leszünk képesek készíteni.

Puhulás

Ha már a főzővízzel rendben vagyunk, a puhulási idővel a krumplik mérete is nagyban összefügg, tökéletesen egyforma méretűeket azonban lehetetlen kiválogatni. Erre létezik egy egyszerű, de nagyszerű praktika: főzés előtt aprítsuk fel egyforma darabokra a krumplikat, így a főzési idővel többé nem lesz gondunk.

+1 Hozzávalók

Habár teljesen az ízlésre bízható a krumplipüré további hozzávalóinak – és persze azok mennyiségének – kiválasztása, érdemes néhány tényezőt figyelembe venni. Válasszunk minél magasabb zsírtartalmú tejet vagy tejszínt, illetve margarin helyett mindenképpen vajat használjuk. Így garantáltan pehelykönnyű és csodásan krémes lesz a végeredmény!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.