Sokan sózzák előszeretettel a paradicsomot, de hogy ez miért hasznos, azt már kevesen tudják. Mindennek tudományos alapja is van – szúrta ki a vince.hu a Serious Eats cikke alapján.
A só hatására a paradicsom ugyanis néhány perc alatt levet enged, ami kevésbé vizes és intenzívebb ízt eredményez. Emellett a só serkenti a nyálmirigyeket is, amelynek köszönhetően jobban több területre jutnak el az ízek az ízlelőbimbók között. Ráadásul elnyomja a keserű ízt is, így a paradicsom még édesebbnek hat.
A sózás gyakorlati kivitelezésénél azonban nem árt betartani pár alapvető szabályt.
A paradicsomot le kell csepegtetni a salátákhoz. Ez azért kell, hogy elkerüljük az alján képződő „folyadékpocsolyát", ami feláztatja a salátát, és felhígítja az étel ízét. Sózzuk meg a paradicsomot, mielőtt összekeverjük a többi hozzávalóval, és hagyjuk, hogy egy szűrőben 15-20 perc alatt lecsöpögjön. A módszer egyben fokozza a paradicsom ízét, és biztosítja, hogy a salátán az egyetlen folyadék az általunk kiválasztott öntet legyen. Ugyanez vonatkozik a paradicsomra minden olyan ételnél, amit a tálalás előtt több mint 15 perccel tervezünk elkészíteni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.