White,Rice,In,Bowl

Fogadjunk, hogy eddig rosszul csináltad, megmondjuk, hol rontod el a rizst

friss
PUBLIKÁLÁS: 2022. január 24. 12:30
Ha ezeket a lépéseket betartod, kitűnő lesz a végeredmény.
Bors

Egyszerűnek tűnik, mégsem az a rizs megfőzése. Legtöbbször túlmegy, így aztán egy masszává válik a rizs, ahelyett, hogy pergős lenne, és mázgásan már semmi kedvünk elfogyasztani.

Ám a legszigorúbb séfek előtt is ötösre vizsgázol, ha betartod ezeket a szabályokat.

  1. Öblítsük le a rizst! Ez az egyik leggyakoribb hiba, amit elkövetünk pusztán azért, hogy felgyorsítsuk a folyamatot. Ez természetesen azt is jelenti, hogy a zacskós változatot felejtsük el. A szemek leöblítése csupán húsz másodpercet vesz igénybe, de segítségével a rizsről lemosható a felesleges keményítő, ami a köret túlzott ragacsosságát eredményezheti.
  2. Tartsuk be az arányokat, hiszen ez szintén gyakori hiba! A legtöbb rizsfajtánál az egy csésze rizs és két csésze víz arányt érdemes alkalmazni. Ha ízesebb köretet szeretnénk, a vizet bátran lecserélhetjük alaplére is.
  3. Forraljuk fel a vizet és csak ezt követően adjuk hozzá a rizst és a sót. Akár egy kevés vajat is tehetünk hozzá, ami fokozni fogja az elkészült köret ízét.
  4. Lassú tűzön főzzük, fedjük le és feleslegesen ne emelgessük a fedőt!
  5. Nagyjából tizennyolc percre van szüksége a rizsnek ahhoz, hogy megpuhuljon. Ezt követően azonban hagyjuk még pár percig fedő alatt pihenni. Végül egy villával óvatosan keverjük össze a rizst, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a szemek nem tapadnak össze.
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.