Frankfurti leves
Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi fok: 2
Hozzávalók (4 személyre): 20 dkg frankfurti virsli * olaj * 1 fej vöröshagyma * 2 gerezd fokhagyma * 1 nagyobb krumpli * 40 dkg kelkáposzta * 1 mk majoránna * 1/2 mk őrölt kömény * 1 tk pirospaprika * só * frissen őrölt bors * 1 ek liszt * 2 dl tejföl
Elkészítés: A virslit felkarikázzuk, a vöröshagymát és fokhagymát felaprítjuk, a krumplit felkockázzuk. Kettévágjuk a kelkáposztát, kivágjuk a torzsáját és felcsíkozzuk. Egy lábosban felhevítünk kevés olajat és megpirítjuk rajta a virslikarikákat, majd félretesszük.
Ismét kevés olajat öntünk a lábosba, majd üvegesre pároljuk rajta a vöröshagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát, néhány perc elteltével a krumplit és a káposztát is. Lepirítjuk az egészet, a cél, hogy a káposzta összeessen. Fűszerezzük, majd felöntjük kb. 1,5 liter vízzel és fedő alatt puhára főzzük a zöldségeket. A tejfölt simára keverjük a liszttel, hozzáadunk egy merőkanálnyit a levesből is, elkeverjük, majd a tejfölös habarást a forrásban lévő leveshez öntjük. Összekeverjük, pár percig még forraljuk. Végül a virslikarikákat forrón tálaljuk.
Magyaros rakott krumpli
Elkészítési idő: 90 perc
Nehézségi fok: 2
Hozzávalók (4 személyre): 1 kg krumpli * 4 tojás * 1 szál kolbász * 3.5 dl tejföl * só, bors * 1 tk margarin
A tálaláshoz: 4-5 csík húsos szalonna
Elkészítés: A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk. A meghámozott krumplit sós vízben puhára főzzük. A kolbászt vékony karikára vágjuk. Egy sütőtálat vékonyan kikenünk margarinnal. A felkarikázott krumpli felével kirakjuk a tálat. Meghintjük sóval és borssal. Rárakjuk a tojáskarikákat, azt is megsózzuk. A tejföl kétharmadát rásimítjuk. Jöhet rá a kolbász.
A maradék krumplikarikákat kicsit egymásra csúsztatva rakjuk rá. Meghintjük sóval. A meghagyott tejföllel lekenjük. A pár kocka szalonnát a tetejére rakjuk. Előmelegített sütőbe toljuk, ahol 180 fokon kb. 40 perc alatt megsütjük.
Spanyol churros fánk
Elkészítési idő: 35 perc
Nehézségi fok: 3
Hozzávalók (4 személyre): 5 dl víz * 10 dkg cukor * 2 ek olaj (+ a sütéshez) * 1/2 tk só * 1/2 tk vaníliakivonat * 24 dkg finomliszt
A szószhoz: 10 dkg étcsokoládé * 2 dl növényi tej * 4 dkg cukor * 1/2 tk vaníliakivonat
A bevonathoz: 11 dkg cukor * 2 tk őrölt fahéj
Elkészítés: A csokiszószhoz összetörjük a csokoládét, és a növényi tejjel, a cukorral, valamint a vaníliával együtt kis lábasban takaréklángon melegítve simára keverjük. Ha elkészült, egy szószos tálba öntjük, és félretesszük. A bevonthoz a cukrot és a fahéjat egy nagyobb tányérban összekeverjük. A tészta elkészítéséhez a vizet, a cukrot, az olajat, a sót és a vaníliakivonatot egy lábasba tesszük, felforraljuk, és addig kevergetjük, míg feloldódik benne a cukor. Ekkor levesszük a tűzről, hozzáadjuk a lisztet, és határozott mozdulatokkal, fakanállal addig keverjük, amíg sűrű, nyúlós tésztát kapunk, majd átkanalazzuk a masszát a habzsák-tölcsérbe. Serpenyőben olajat forrósítunk a sütéshez. Egyenként 10-15 centis rudacskát nyomunk sütőtálcára, majd óvatosan a forró olajba tesszük. Aranyszínűre sütjük. A kész rudacskákat törlőkendőre tesszük 1 percre, hogy lecsöpögjön róluk az olaj, majd még melegen megforgatjuk a fahéjas cukorban. Még melegen, csokiszósszal kínáljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.