Test és lélek

Ezt kell tenned, ha nem akarsz egész télen köhögni

Bors

Létrehozva: 2021.11.21.

El sem hinné, a sós víz csodákra képes.

Forrás: Shutterstock

A megfázással, influenzával teli időszakban gyakori jelenségnek számít a tartós köhögés, a tüneteket pedig az asztma, az allergia, a reflux, illetve a száraz levegő csak még inkább súlyosbíthatja. Szerencsére nem csak a gyógyszerek kínálhatnak enyhülést a problémára, a természet eszköztárát éppúgy igénybe vehetjük, akárcsak nagymamáink jól bevált receptjeit. Próbáld ki ezeket a módszereket!

Inhalálj!

Manapság hajlamosak vagyunk alábecsülni a klasszikus gyógymódokat, pedig egyes esetekben ezek hatékonyabbnak bizonyulnak, mint bizonyos pirulák. Ilyen például az inhalálás is, mely kifejezetten eredményes lehet a köhögés, és a megfázás tüneteinek enyhítésében. A gőz szinte azonnal fellazítja a torunkat ingerő nyálkás váladékot, gyógyító hatását pedig csak még inkább fokozhatod, ha illóolajokkal vagy gyógynövényekkel kombinálod!

A teafaolaj és az eukaliptusz olaj segíthet megnyugtatni a légutakat, és leküzdeni a baktériumokat, vírusokat.

Emellett kiválóan alkalmazható köhögés esetén a kamilla is, mely nyugtató, görcsoldó, valamint fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bír. A legjobb, ha lefekvés előtt fogsz neki az inhalálásnak!

Elő a párásítóval!

A lakás száraz levegőjének hatására a nyálkahártya kiszáradhat, mely súlyosbíthatja a száraz köhögést. Ennek ellensúlyozására alkalmazhatsz párásító készüléket a hálószobában, így enyhítheted a kellemetlen tüneteket, továbbá megszüntetheted az orrdugulást és a bőrszárazságot is. Ügyelj azonban arra, hogy ne vidd túlzásba a párásítást, és mindig fordíts időt a készülék alapos megtisztítására! Ellenkező esetben a párásító hatására penész és baktériumok kerülhetnek a levegőbe, mely káros hatással lehet egészségedre is, és ronthat az állapotodon!

Hidratálj!

Bármilyen típusú köhögésről legyen is szó, mindegyikre igaz, hogy a legjobb ellenszere a bő folyadékbevitel és a pihenés. A víz egyébként is rendkívül fontos a szervezetünk számára, de nátha, illetve influenza esetén csak még inkább megnő a jelentősége. Fogyassz legalább 2 liter vizet naponta, ez segíthet megnyugtatni a torkodat, egyúttal pedig nedvesen tartja a nyálkahártyát. Utóbbi különösen télen lényeges, amikor a lakás levegője száraz.

Egy evőkanál méz

A Penn State College kutatása során azt találták, hogy a méz hatékonyabb köhögéscsillapító lehet, mint bizonyos gyógyszerek. Ez az aranyló sárga táplálék gyulladáscsökkentő hatással bír, baktérium- és vírusölő, és a tanulmányok tanúsága szerint mérsékli az éjszakai köhögést. Lehetőség szerint vásárolj nyers mézet, ez ugyanis több egészséges összetevőt tartalmazhat, mint a hőkezelt változat! A mézet beleteheted teába vagy citromos meleg vízbe, de fogyaszthatod önmagában is. Egy-két kanál méz lefekvés előtt csodákat tehet!

Jótékony gyógynövények

A gyógy- és fűszernövények közül hatékony köhögéscsillapító lehet többek között az édesgyökér, a borsmenta, a kakukkfű, vagy például a gyömbér is. Készíts finom gyógyteát az édesgyökérből, mely egyszerre hat nyugtatólag a légutakra és lazítja fel a nedves köhögést kiváltó nyálkás váladékot. Az apróra reszelt gyömbért alkalmazhatod akár kanalas orvosságként is, ha egy kis mézzel, illetve citromlével kombinálod. A gyömbér kiváló köptető, így jól alkalmazható hurutos köhögés esetén, emellett pedig enyhítheti a torokgyulladás kellemetlen tüneteit is. A gyógynövények alkalmazása előtt érdemes a kezelőorvosod véleményét is kikérni, hiszen egyes növények mellékhatásokkal társulhatnak és bizonyos betegségeket negatív irányba befolyásolhatnak!

Víz+só

A sósvizes gargalizálás, amilyen egyszerűnek tűnik, olyan hatékony. Kutatások szerint a természetes keverék segítségével elpusztíthatóak a káros baktériumok, emellett enyhíthető a köhögést kiváltó torokkaparás. Keverj el fél teáskanál sót egy pohár langyos vízben, gargalizálj 15 másodpercig, majd köpd ki a sós folyadékot! Ismételd meg a műveletet a maradék keverékkel, végül öblítsd ki tiszta vízzel a szád.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27209_resized.jpg?avcount=1713525012
origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27208_resized.jpg?avcount=1713525012
origo.hu

Már ez a nagyhatalom is a harmadik világháborúra készül

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142944_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142134_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Meghalt Ferich Balázs, a Supermanagement társalapítója, Azahriah menedzsere

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17135573_auto_resized.jpg
ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17138672_auto_resized.jpg
vg.hu

Pontokba szedtük, milyen lesz a kalauz nélküli MÁV – készülhetünk újdonságokra bőven

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27207_resized.jpg?avcount=1713525012
origo.hu

Pénzt lehet keresni a tilosban parkolók bejelentésével

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17137744_auto_resized.jpg
astronet.hu

Bika hava: 1 éves szültésnapi horoszkóp a Bika jegyűeknek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713525012
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143251_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Micsoda fotó! Menyasszony lett Liptai Claudia kislányából, Pankából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140135_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/v-eF43Tn5QKfYBKtKa0BWjROfBboufr4PFPCvzxzDXE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk4NjM1MjVmZmZiYTQ3NGE5N2Q3Y2E4YmRiNzRlMDEw.jpg
Pletykafészkek

Vigyázz velük: ez a 3 csillagjegy garantáltan kibeszél a hátad mögött

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/ZxyMIk1u4NE-kOTN-R6CqRnsWwvgUGUYVBlgRktxUU0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzAwOTdlNTg5Njg3OTRhY2Q5ZGRhYzU3MDViNDJiNjkx.jpg
Ezo

Született vezetők és igazi egyéniségek: ez a három legerősebb csillagjegy