Test és lélek

Kiderült a titok, ennyi D-vitaminra van szüksége egy nap

Bors

Létrehozva: 2021.11.21.

Főként télen van rá szükség, ha nem akar beteg lenni.

Forrás: Pixabay

Járványidőszakban különösen fontos, hogy a megfelelő vitaminszint fenntartásával az egészséges emberek is támogassák szervezetük immunrendszerét, hogy ellenállóbb legyen a fertőzésekkel szemben. Az egyik fontos vitamin ehhez a D-vitamin.

Bár egyes élelmiszerekben, mint a tejtermékek, tengeri halak, tojássárgája, megtalálható kis mennyiségben a D-vitamin, a fő forrást saját szervezetünk jelenti.

Az ajánlott bevitel mennyisége egyénfüggő, időseknek, krónikus betegeknek, várandósoknak, de még a túlsúlyosaknak is nagyobb lehet a szükséglete az átlagnál.

Az utolsó átfogó kutatás - a 2014-es Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat - adatai szerint a magyar lakosság élelmiszerekből származó D-vitamin bevitele nagyon alacsony: nők esetében 2.0 μg, férfiak körében 2.5 μg volt.

A napi ajánlott bevitel ezzel szemben sokáig 5 μg vagy 200 NE (nemzetközi egység) volt, időközben viszont a 3. Magyar D-vitamin konszenzus megemelte a napi beviteli referencia szintjét: 1500-2000 NE, elhízás esetén pedig a duplája, 3000-4000 NE a javasolt bevitel.

Fontos, hogy ez a beviteli szint a hiányállapotot megelőzéséhez elegendő, a már kialakult D-vitamin-hiány esetén a sokszorosát szükséges bevinni. Viszont egy egészséges szervezet számára az ajánlottnál nagyobb dózis bevitele káros is lehet, krónikus mérgezést okozhat – írja a Pénzcentrum. A túladagolás megelőzése miatt, mielőtt nagy D-vitamin kúrába kezdünk, érdemes orvosunkkal konzultálni.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek