Olyan krumplis menüt mondunk, amivel bárkit levesz a lábáról

Olyan krumplis menüt mondunk, amivel bárkit levesz a lábáról

menü
PUBLIKÁLÁS: 2021. november 21. 12:00
A burgonya a hazai konyhák egyik legkedveltebb alapanyaga, amiből akár egy teljes menü is változatosan elkészíthető. A kakaós édességekért pedig kicsik és nagyok egyaránt rajonganak.
Bors

Leves

Burgonyakrémleves baconnel

Elkészítési idő: 40 perc

Nehézségi fok: 1

Hozzávalók (4 személyre): 1 fej vöröshagyma    * olívaolaj    * 2 gerezd fokhagyma * 50 dkg burgonya    * 1 l zöldségleves alaplé    * só * bors  * 1 csipet szerecsendió    * 2 babérlevél    * 1 doboz tejföl    * 1 csomag bacon   * zellerszár

Elkészítés: Az apró kockára vágott vöröshagymát olívaolajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a megmosott, meghámozott és kockára vágott burgonyát és együtt pirítjuk 2-3 percig. Felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót és a babérlevelet és körülbelül 30 perc alatt puhára főzzük. Ha megpuhult a krumpli, a babérlevelet kivesszük belőle és a levest botmixerrel pürésítjük, majd hozzákeverjük a tejfölt és összeforraljuk.
A bacont csíkokra vágjuk és saját zsírján megpirítjuk. A levest végül megszórjuk a sült baconnel és karikára vágott zellerrel.

Főétel

Pásztorpite

Elkészítési idő: 75 perc

Nehézségi fok: 2

Hozzávalók (4 személyre): 3 burgonya    * só    * 3 ek vaj    * 1,2 dl tej    * 1 tk fokhagyma    * 10 dkg reszelt sajt    * 2 tk olaj    * 90 dkg darált marhahús    * 1 fej vöröshagyma   * 2 gerezd * fokhagyma    * só    * bors    * 2 ek liszt    * 2 ek sűrített paradicsom    * 2,5 dl húsleves alaplé    * 1/2 ek Worcestershire szósz    * 1/2 tk morzsolt oregánó    * 2 sárgarépa

Elkészítés: A töltelékhez egy serpenyőben olajat forrósítunk, és fehéredésig pirítjuk benne a darált húst. Hozzáadjuk a megtisztított, felaprított vörös- és fokhagymát, majd sózzuk, borsozzuk.
Megszórjuk a liszttel, és főzzük 1-2 percig. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, az alaplevet, a Worchestershire szószt és az oregánót. Felforraljuk, majd kis lángon főzzük, míg a hús félig megpuhul. Ezután hozzáadjuk a megtisztított, lereszelt répát, és még 10 percig főzzük. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk. Forró, sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. Összetörjük és hozzáadunk 2 evőkanál vajat, a tejet és a lereszelt fokhagymát.
Egy hőálló tálat kikenünk a maradék vajjal, beleöntjük a húsos ragut, majd a tetejére simítjuk a burgonyát, és megszórjuk a sajttal. 190 fokon 35 perc alatt készre sütjük.

Kímélő megoldás

Héjában sült burgonya sajtkrémmel

Elkészítési idő: 45 perc

Nehézségi fok: 1

Hozzávalók (4 személyre): 8 burgonya    * 2 ek olaj    * 10 dkg márványsajt    * 4 dkg vaj    * 20 dkg krémsajt    * 1 gerezd fokhagyma    * só    * 2 szál snidling

Elkészítés: A burgonyát alaposan megmossuk, majd félpuhára főzzük. Kivesszük, lecsepegtetjük, kereszt alakban bevágjuk. Olajjal átkenjük, és 180 fokos sütőben teljesen puhára sütjük. A márványsajtot tálba reszeljük, hozzáadjuk a vajat és a krémsajtot. Zúzott fokhagymával és kevés sóval ízesítjük. A keveréket habzsákba tesszük, és a sült burgonyán ejtett vágásba nyomjuk. Végül a snidlinget apróra vágjuk, és meghintjük vele a krémsajtos burgonyákat.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.