Test és lélek

Támadnak a gyümölcslegyek: Így űzd el otthonról az aljas kis rovarokat

Bors

2021. október 9. szombat 17:30

Nincs bosszantóbb a gyümölcslegyek látványánál az otthonunkban. Lecsapni nem lehet őket, és búvóhelyük is sokszor kétséges. Mutatjuk, mit tehetsz, ha nálad is feltűntek az apró rovarok.

Forrás: Pexels

A gyümölcslégy átlagos élettartama 40-50 nap – vagyis sokkal hosszabb, mint azt bármelyikünk szeretné. Nemcsak kellemetlen lakótársak, de képesek olyan betegségeket is hordozni, mint a szalmonella vagy a kólibaktérium. Rendkívül nehéz megszabadulni tőlük, de ha többfázisú védekezési eljárást használunk, akár örökre kitilthatjuk otthonunkból a gyümölcslegyeket.

Honnan jönnek?

A gyümölcslegyek egyszerre akár 500 petét is lerakhatnak az erjedő, vagy épp csak érő gyümölcsökön és zöldségeken, illetve más szerves anyagokon is: például a szobanövények talaja közelében. A petéket emellett a mosdó, mosogató lefolyóiban, a szemetesben, az üres plackokban, de akár a nedves felmosókban is lerakhatják.

Megelőzés

Ahhoz, hogy megszabaduljunk a gyümölcslegyektől, először be kell biztosítani otthonunkat, hogy biztosan ne adjunk nekik teret a szaporodáshoz. Ne feledjük, hogy ezek az apró rovarok a nedves környezetet részesítik előnyben, így első körben ezeken a területeken kell megtennünk az óvintézkedéseket.

Nincs más dolgunk, mint gondosan lefertőtleníteni minden olyan területet, amely alkalmas, vagy a jövőben alkalmas lehet a nedvesség felhalmozódására. Emellett fontos a nyílászárók állapota: ne engedjük, hogy kintről bejussanak a lakásba a gyümölcslegyek.

Amennyiben zöldséget, gyümölcsöt vásárolunk, tisztítás után tartsuk azokat hűtőszekrényben mindaddig, amíg a gyümölcslegyek el nem tűnnek otthonunkból. Az apró rovarok nagyon szeretik még az alkoholt és a cukros italokat, is, ezért ügyeljünk rá, hogy sohasem hagyunk nyitva egy-egy ilyen folyadékot.

Csapdakészítés

Lehetőségünk van természetes módszerekkel is szembeszállni a gyümölcslegyekkel, ehhez mindössze egy házi készítésű csapdára lesz szükségünk.

Hozzávalók: befőttes üveg * írólap * ragasztószalag * almaecet

Így készítsd el: Formálj tölcsért egy darab papírból, ragaszd le a csücskét, majd szúrj rá egy nagyon apró rést. Önts egy evőkanál almaecetet a befőttes üvegbe, majd helyezd rá a tölcséred. Az így kapott gyümölcslégy-csapdát helyezd a rovarok által leginkább látogatott helyekre.

További cikkek

Intim

Öt mondat, amit senki sem akar hallani szex után

Ezotéria

Izgalmas napok elé néz a szerelemben ez a három csillagjegy

Ez is érdekelhet

vg.hu

Kiderült, fertőző-e a koronavírus szoptatáskor

ripost.hu

25 évesen halt bele a Covidba Dóri: Még az újszülött babáját sem láthatta

szon.hu

Karanténban az osztály – ha a diák már be van oltva, mehet iskolába

origo.hu

Több mint 62 milliárd forintnak megfelelő eurót adnak egy Rembrandt-festményért

nemzetisport.hu

Videó: amikor Adrian Lewis vakon dobta be az utolsó nyilát a tripla 20-ba

origo.hu

Kézilabda Európa-bajnokság: több mint 800 ezer fogadás a három magyar meccsen

mandiner.hu

Erdogan meghívta magához Putyint és Zelenszkijt, hogy egyeztessenek

kemma.hu

Többen rosszul lettek a komáromi akkumulátorgyárban - kivonultak a tűzoltók

metropol.hu

Betelt nála a pohár – A királynő kizárhatja Meghant és Harryt a családból

origo.hu

Megdöbbentő képek a tongai vulkán pusztításáról