Vajon meddig iható a lefőtt kávé? Itt a válasz

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2021. szeptember 01. 18:00
Sokszor napokig várakozik a lefőtt kávé a konyhapulton, van, aki még a harmadik, sőt a negyedik napon is tölt belőle magának. De vajon ez jó ötlet? Most kiderül.
Bors

Minden háztartásban és munkahelyen marad kávé, hiszen nem mindenkinek van ideje frissen meginni, de van, hogy a kávéfőző készít túl nagy adagot. A lefőtt kávé így sokszor még másnap is az edényben van; és sokan minden további nélkül meg is isszák.

szentségtörés

Az igazi kávéguruk szerint azonban ez szentségtörés, hiszen a lefőtt kávé csak frissen jó. Az ízen kívül azonban más ok is van, amiért nem tanácsos több napos kávét fogyasztani.

A szakértők szerint a kávé minden íze és aromája főzés után mindössze 30 percig marad meg; így ennyi időn belül tanácsos elfogyasztani. Ezután már jelentősen romlik az íze, egyre keserűbb lesz, és nem adja azt az élményt, amit frissen. Az újramalegítés csak ront a helyzeten, hiszen a hő hatására a keserűséget okozó anyagok elszaporodnak akár mikróban, akár tűzhelyen hevíted újra.

Ennek ellenére az ízesítés nélküli feketekávénak a világon semmi baja nem lesz, ha 24 órát szobahőmérsékleten tároljuk: vagyis nem romlik meg, és bár az íze rosszabb, tökéletesen fogyasztható. Ugyanez nem mondható el a tejes- vagy tejszínes változatokról: ezeket legkésőbb 1-2 órán belül meg kell inni, mielőtt megsavanyodnak.

(Ripost)

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.