Test és lélek

Körtével, szilvával dobja fel a szűzpecsenyét – Őszi recept tippek Buday séftől

Hu-Zo

Létrehozva: 2021.09.11.

<p>Már nincs az a nagy hőség, vége van a nyárnak, így a könnyű ételek után jöhetnek a komolyabb fogások is az asztalon. Emellett azonban fontos, hogy mindez egészséges is legyen, hisz jön a vírus-szezon. A Bors Buday Péter sztárséfet kérdezte, hogy mit tehetünk ételek terén az egészségünkért.</p>

Ez már a szüret ideje, és Buday Péter sztárséftől megtudtuk: az alkalomhoz istenien illik a gulyás leves, ráadásul az alföldi, ami azt jelenti, hogy zöldség is van benne, nem csak krumpli és marhahús. A menüsor nem kevésbé ínycsiklandón folytatódik, szűzpecsenyével, őszibarackos desszerttel és még egy különleges limonádét is kínál hozzá.

Az alföldi gulyás tele van zöldséggel

A gulyás levest mindig marhából készítjük. Hagymán megpirítjuk az apróra vágott marhahúst. Ízesítem sóval, borssal, paprikával, egy kevés köménymaggal. Amikor kiadta a levét, felöntöm egy kevés vízzel, és háromnegyed puhára párolom, mint egy pörköltet. Hozzáadom a kockára vágott zellert, a sárgarépát, a fehérrépát és a burgonyát. Megsózom, megszórom pirospaprikával, és felöntöm annyi vízzel, amennyire szeretném. Amikor felforrt, csipetkét szórok bele, és még megszórom finomra vágott zeller zölddel is.

Szűzpecsenye, különböző raguval

Most van a főszezonja a szabadtéri paradicsomnak, ezért például ha szűzpecsenyét sütnek fele zsír-fele vajban sóval, borssal, ízesítve, akkor több féle ragut ajánlok hozzá. Az egyik pofonegyszerű. Kell hozzá egy nem túl nagy, cikkekre és nem karikára vágott vöröshagyma. Egészen apró gombát borssal, megszórom, hozzáadjuk a fokhagymát, majd a cikkhagymát és ezeket együtt vajban megpirítjuk. Csak ekkor sózzuk meg, hogy ne menjen ki korábban a leve. Amikor ezzel megvagyunk, hozzáadjuk a koktél paradicsomot. Megszórom friss bazsalikommal.

Ez a ragu, és ehhez adom hozzá a szűz pecsenyét. Ha a megsütött szűz pecsenye zsírjába teszem bele a gombás ragut, úgy még finomabb lesz. Ehhez még egy kis parázs burgonyát hozzápiríthatunk, és keverjük össze az előbbiekkel. Jól fog mutatni együtt az apró gomba, a koktél paradicsom és a krumpli.

Ugyanez elkészíthető úgy is, hogy gombát, hasonlóan az előzőhöz, a szűzérme sülő szaftjában megpirítjuk cikkre vágott lila hagymával. Ehhez adunk sonka kockát, vagy császárszalonnát. Jön hozzá a só, bors, fokhagyma. Amikor ez megpirult, adok hozzá szilvát, körte cikkeket és szőlő szemeket, majd egy fél pohár musttal forraljuk és vajjal besűrítjük. Must helyett jó egy fürt szőlő turmixolt leve is. Ehhez finom a krumpli püré is.

Őszibarack, vaníliafagyival bolondítva

Az őszibaracknak most is szezonja van. Az őszibarackot vagy a nektarint félbevágom és kiveszem a magját. Megszórom cukorral és sütőpapírra teszem. Előmelegített 210 fokos sütőben kicsit megsütöm, amíg visszapöndörödik a héja. Ebbe beleteszek egy kupac vanília fagylaltot.

A fagylaltot helyettesíthetjük túrógombóccal. Ehhez kell egy kiló túró, 16-18 deka búzadara, kettő tojás, csipet só. A tojásfehérjét felverjük, a többi összetevőt összekeverjük, majd a fehérjével felhabosítjuk és adunk hozzá öt deka vajat. Fél órát pihentetjük, majd gombócokat készítünk és vízben megfőzzük, lecsöpögtetjük, majd megforgatjuk pirított prézliben. Ez utóbbit megtehetjük porcukros mákkal is. Ennél viszont az őszibarackot cikkekre kell vágni, és addig sütjük, amíg levet ereszt és ezt adjuk a túrógombóchoz. Ehhez édes bort kínáljunk.

Vitaminbomba limonádé

Turmix gépbe beleteszünk felszeletelt almát, hozzá teszünk egy kevés madársalátát. Egy fél citromnak levágjuk a keserű héját, és négybe vágva hozzáadjuk az előbbiekhez, öntünk hozzá egy kis mézet. Egy kisebb méretű kígyóuborkának a felét félig meghámozva, feldarabolva még hozzáadjuk.

Jöhet bele egy kevés por gyömbér, de óvatosan, különben nagyon csípős lesz. Öntünk hozzá egy kis vizet, majd összezúzzuk és már készen is van a limonádénk. Tehetünk bele egy kis jeget, díszíthetjük citromkarikával és a tetején néhány levél bazsalikommal.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17132752_auto_resized.jpg
origo.hu

Esküvőre készül Kiszel Tünde lánya

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27107_resized.jpg?avcount=1713244513
origo.hu

Oroszország háborús üzenetet küldött Izraelnek és Iránnak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17133406_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Détár Enikő megrázó vallomást tett a tragikusan elhunyt Babicsek Bernáttal kapcsolatban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17124933_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Ha utánvéttel rendeli meg a csomagjait, jobb, ha szemmel tartja a futárt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17132321_auto_resized.jpg
ripost.hu

Hoppá, más feleségével ebédelt a Házasság első látásra szereplője

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17130504_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Klopp már nem hisz két játékosában, az egyik Szoboszlai – így látják Liverpoolban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27100_resized.jpg?avcount=1713244513
origo.hu

Sejtelmesen üzent Stana Alexandra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17132131_auto_resized.jpg
astronet.hu

A Megértés angyala védelmez minket április 15. és 20. között

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17132857_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ez a helyesírási teszt garantáltan megizzaszt: okosabb vagy, mint egy ötödikes?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17132320_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Újabb sztárpár talált egymásra, mindenki őket nézte a verseny alatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17122754_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Megkért, hogy ne hagyjam őt elkallódni" - Hajas László is elismerte az apró nógrádi faluban élő fodrász fiú tehetségét

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/fdy2FtKmQYOl6ys27xuGLemJfqqbxKCpZZJWfcNztUY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzdlOWZmOTg0ZTRiNjRhOTQ4ZjUxYjNmMmVmMGE0NTQ5.jpg
Kvíz

Ez a helyesírási teszt garantáltan megizzaszt: okosabb vagy, mint egy ötödikes?

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/-Ulne_HcYuBELLTkjKjWORnP0Qss0YxBQ41VE96hkHc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzI0OTE1NzM1ZmZhYTRkMjliNmY5NmMzZWVhNzcyY2Jl.jpg
Ezo

Áprilisi horoszkóp: nagy felismerések várnak ránk