Hozzávalók:
A tésztához: 15 dkg liszt * 10 dkg vaj * 1 db tojás * 0,5 mk só * 1 ek szezámmag
A töltelékhez: 10 dkg füstölt halfilé * 1,5 dl főzőtejszín * 1 db tojás * 2 tk liszt * só * őrölt színes bors * 1 kh szerecsendió * 1 mk kakukkfű
Elkészítése: A tésztához a lisztet keverjük össze a sóval és a szezámmaggal, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, és gyors mozdulatokkal morzsoljuk, gyúrjuk össze a tésztát. Ezután csomagoljuk be a tésztát folpack fóliába, majd tegyük be a hűtőbe félórára. A formát zsírozzuk és lisztezzük ki, vagy béleljük ki sütőpapírral. Amikor a tészta kellően lehűlt, vegyük ki a hűtőből, nyújtsuk ki két folpack fólia között, majd vegyük le a felső fóliát, és egy határozott mozdulattal fordítsuk bele a formába a tésztát. Ezután vegyük le a felülre került fóliát, egyengessük bele a formába a tésztát, majd töltsük meg a közben elkészített töltelékkel.
Tipp: A formát miután kizsíroztuk és liszteztük, helyezzünk bele keresztbe két szélesebb csík sütőpapírt, amelyek segítségével könnyen ki tudjuk majd venni a megsült pitét. A főzőtejszínhez adjuk hozzá a tojást, a lisztet, ízlés szerint a szerecsendiót, a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk, és keverjük simára. Ezután a tésztára öntsük rá kb. a felét, majd csipkedjük rá a füstölt halat, és végül öntsük rá a maradék masszát. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes (kb. 180-200 fokon) hőmérsékleten süssük 40-45 perc alatt készre. A sütőből kivéve a formában hagyjuk hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen. Amikor kivesszük a sütőből, még kissé lágynak tűnhet a töltelék, de mire teljesen kihűl, szépen tudjuk majd szeletelni. Tálaláskor a kihűlt pitét ízlés szerint szeleteljük fel.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.