Test és lélek

Rejtett veszélyek a lakásban: 5 meglepő dolog az otthonodban, amitől megbetegedhetsz

Bors

2021. július 18. vasárnap 16:30

Különösen fontos odafigyelni ezekre, ha gyermekkel, vagy gyengébb immunrendszerű emberrel élünk egy háztartásban.

Forrás: Pexels

Otthonunk az a hely, ahol egy hosszú nap után fellélegezhetünk, megpihenhetünk, és ahol szeretteinkkel is a legtöbb időt töltjük. Az valószínűleg meg sem fordul a fejünkben, hogy egyes helyiségekben helyet foglalhatnak olyan dolgok, amelyek komoly veszélyt rejthetnek magukban – különösen az egészségünkre.

Az ilyen elemek a gyomorpanaszoktól kezdve a bakteriális fertőzéseken keresztül akár légzési panaszokat is képesek okozni.

Aggodalomra nincs különösebb ok, azonban ha egy háztartásban élünk egy csecsemővel, kisgyermekekkel, vagy egy gyengébb immunrendszerrel rendelkező emberrel, érdemes egy pillantást vetni ezekre a dolgokra.

Távirányító

A távirányítók és az olyan eszközök, mint például a billentyűzetek, egerek, fülhallgatók, játékkonzolok kontrollerei, vagy éppen a telefonunk, mind olyan eszközök, amelyeket naponta több tucatszor érintünk meg. Nagy a valószínűsége, hogy nem létezik olyan ember, aki egy-egy érintés előtt megmossa a kezét, ezért ezek a tárgyak rengeteg baktériumot hordozhatnak magukon. Ide tartozik például az E. Coli és a szalmonella is, amelyek egy beteg, vagy gyengébb immunrendszerű emberre komoly veszélyt jelentenek.

Padlószőnyeg

Még napi porszívózás és gondos takarítás mellett is veszélyesek ezek a felületek, szálaikba ugyanis képesek mélyen beivódni a szennyeződések, akár az állatszőr is. A padlószőnyeg emellett jelentős mennyiségű illékony szerves vegyületet, és tartósítószert tartalmazó formaldehidet képes kibocsátani, ami sok esetben felelős a légzési problémákért, akár a rendszeres orrvérzésért is.

Légfrissítő

Akár aeroszolos, akár illatgyöngyös, vagy potpurri jellegű illatosítóról van szó, a beltéri levegőt ezekkel minden esetben szennyezzük. Ezek a tárgyak egyes esetekben olyan illóolajokat és vegyszereket tartalmaznak, amelyek légzési nehézségeket, fejfájást vagy akár szemirritációt okozhatnak. Tipp! A kellemetlen szagok megszüntetéséhez alkalmazzunk gyakori szellőztetést, és ecetes felmosást, ha pedig mindenképpen valami illatforrást szeretnénk a lakásban elhelyezni, saját kezűleg készítsünk légfrissítőt: például szárított virágokból.

Gyertya

Van egy bizonyos hangulata az illatgyertyáknak, amelyeknek egyesek csak nehezen képesek ellenállni – ez pedig teljesen érthető: a színek, a fények és az illatok harmóniája képes rendkívül komfortossá tenni az otthonunkat. Sajnos azonban a legtöbb gyertya paraffinviaszból készül, amelyet kőolajjal állítanak elő, emiatt olyan vegyi anyagok is felszabadulhatnak, mint a ketonok és a benzol – ezek mind képesek irritálni a teljes légzőrendszert.

Por

Nem is hinnénk, de meglepő összetétellel rendelkezik a lakásunkban időről időre felgyülemlő általános por. Elengedhetetlen a gyakori portörlés, az allergiában vagy asztmában szenvedők számára ugyanis óriási kockázatot jelent a por jelenléte.

További cikkek

Intim

Öt mondat, amit senki sem akar hallani szex után

Ezotéria

Izgalmas napok elé néz a szerelemben ez a három csillagjegy

Ez is érdekelhet

metropol.hu

Brutális hózápor csap le az országra, de van még egy rossz hírünk

likebalaton.hu

Ez az amerikai sorozatsztár forgatott a keszthelyi kastélyban

life.hu

5 észszerű és hasznos újévi fogadalom, amit érdemes betartanod

magyarnemzet.hu

Márki-Zay Péter saját közönségének hozzátartóin viccelődött

kisalfold.hu

Negatív rekord - mutatjuk az új fertőzöttek számát egyetlen nap alatt megyénkben

origo.hu

Különös tevehibrideket ábrázolnak az iraki templom falain

vg.hu

Diplomáciával próbálják megelőzni az ukrajnai háborút

life.hu

Ebben az 5 csillagjegyben születnek a legtehetségesebb emberek

nemzetisport.hu

NB I: Örülnék, ha állandó bajnokesélyes lenne a Puskás Akadémia – Hornyák Zsolt

origo.hu

Elszaladt egy raklap térkőért a tüzépre, az autójától mindenkinek elakadt a lélegzete

origo.hu

Óriási fordulat a kínai okostelefon-piacon