Ha ezeket az ételeket fogyasztod, csökkentheted a rák kockázatát

Ha ezeket az ételeket fogyasztod, csökkentheted a rák kockázatát

étel
PUBLIKÁLÁS: 2021. április 30. 21:15
Nos, ezek az ételek valóban egészségesek.
Bors

Számtalan dologgal kapcsolatban hallani, hogy növeli a rákos megbetegedés kockázatát: legyen szó ételekről vagy káros szenvedélyekről. Arról azonban csak kevésszer esik szó, hogy melyek azok a dolgok, amelyek viszont csökkentik a rosszindulatú daganatok előfordulásának lehetőségét.

Szakemberek szerint

egyértelmű kapcsolat fedezhető fel az étrend és a rák kockázata között,

ezért most hoztunk egy listát, ami telis-tele van olyan ételekkel, amelyekkel támogathatod a megelőzést.

Zöldségek

Brokkoli: Az olyan keresztesvirágú zöldség, mint például a brokkoli, egy glükozinolát nevű kéntartalmú anyagat tartalmaz. Segítségével rágás és emésztés során olyan vegyületek szabadulnak fel, amelyek küzdenek a sejtkárosodások és a gyulladások ellen, valamint az alakuló tumorokban megakadályozzák az érelzáródást.

Paradicsom: A likopin legfőbb forrása a paradicsom. A vegyülettel kapcsolatban kimutatták, hogy az segít csökkenteni a prosztata-, a mell- és a tüdőrák kockázatát. Érdekesség, hogy főzés során a likopinszint emelkedik.

Fokhagyma: Bizonyos népességi tanulmányok szerint a fokhagyma fogyasztása erősen kapcsolódik a rákos megbetegedések kisebb arányához: különösen a gyomorral és bélrendszerrel kapcsolatos rosszindulatú daganatok esetében.

Gyümölcsök

Alma: „Napi egy alma az orvost távolt tartja” – és milyen igaz! Egy felmérés szerint azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak almát, a tüdőrák és az emlőrák kialakulásának kockázata alacsonyabb. Figyelj oda, hogy a héját is elfogyaszd!

Áfonya: Sötétkék színében rejlik a titok: rendkívül magas antioxidánstartalma, ami gátolja a DNS-t károsító molekulák képződését.

Szőlő: A lédús gyümölcs meglehetősen gazdag egy rezveratrol nevű vegyületben, ami nagy szerepet játszik a gyomor-, a mell-, a máj- és a nyirokrák kialakulásának megelőzésében. Az viszont nagyon fontos, hogy habár a borban is megtalálható ez a vegyület, az alkohol inkább növeli a rák kockázatát.

Egyéb

Lenmag: Az Omega-3 zsírsavak legfőbb forrása, csökkenti az emlőrák kockázatát, emellett képes lassítani a daganatok növekedését.

Zöld tea: A teafogyasztás erősen kötődik a vastagbél-, az emlő-, a petefészek-, a prosztata- és a tüdőrák kockázatának csökkenéséhez. Ezen belül a jótékony hatás kifejezetten erős a zöld tea esetében.

Csicseriborsó: A rostokban gazdag csicseriborsó hatékonyan veszi fel a harcot a gyulladásokkal. Rendszeres fogyasztóinál sokkal alacsonyabb a vastagélrák kockázata.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.