A régi időkben a tormát gyógynövényként termesztették. Belső-Ázsiából származik, ahol ma is az életerő jelképeként tekintenek rá. Fő hatóanyaga a mustárolaj, gazdag káliumban, nátriumban, magnéziumban, kalciumban, flavonban, és jelentős C-vitamin-forrás.
Gyógyhatásai: a torma csípős illóolajának belélegzése tisztítja a légutakat, csillapítja a náthás tüneteket, enyhíti a torokgyulladást. Kiváló köhögéscsillapító, a hörghurutos betegségeket is kezelhetjük vele. A legjobb vírusölő gyógynövény. Erősíti az immunrendszert, hatékony gyulladáscsökkentő. Vese- és húgyúti fertőzések esetén is ajánlott. Alacsony a kalória-, de magas a rosttartalma. Segíti az emésztést, csökkenti a puffadásos tüneteket. Fokozza a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást. Erősíti a májat, és méregteleníti a szervezetet. Testünk megszabadul a salakanyagoktól, kitisztul és ellenállóbb lesz a kórokozókkal szemben.
Tipp: a felső légutak hurutja és torokfájás esetén a torma és a méz keveréke kiváló gyógyír.
A népi gyógyászatban a frissen reszelt tormát reumára, köszvényre, isiászra, izomfájdalmakra pakolásként is hatásosan alkalmazzák.
Tipp: a reszelt tormát keverjük el kókuszzsírral vagy olívaolajjal, és kenjük a fájó helyre. Ez a pakolás menstruációs panaszok esetén is hatásos.
Fogyasztása: gyógyhatását főként nyersen fogyasztva fejti ki, adhatjuk köretként és frissen reszelve, de ecetesen vagy tormamártásként is jó ízt ad az ételeknek.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.