Test és lélek

Ördögi teremtmények vagy kreatív zsenik a balkezesek?

Füredi

Létrehozva: 2019.08.11.

Egy balkezeseket tömörítő amerikai szervezet kezdeményezésére 1992 óta minden év augusztus 13-án ünnepeljük a balkezeseket – vagyis ez a nap a világnapjuk.

Mitől balkezes valaki, hogyha mindenkinek van jobb és bal keze? A hivatalos megfogalmazás szerint „az emberek döntő többsége a jobb kezét használja elsődlegesen fino­-mabb tevékenységek elvégzéséhez, viszont minden hetedik ember (az adat a fejlettebb országokra értendő) használja ma dominánsabban a bal ke­-zét a jobb helyett – ezt nevezik balkezességnek”. 

Régen a balkezeseket selejtesnek vagy ördögi teremtménynek tartották, és megpróbálták erőszakkal, veréssel a másik kéz használatára átszoktatni őket. A 20. század közepéig Magyarországon is ez volt a pedagógia, talán sokaknak ismerős a felszólítás: ne a csúnya kezedben tartsd a ceruzát! 

Pedig a balkezesség nem megszokás, hanem biológiai alapokon nyugvó, a balt a jobbal szemben előnyben részesítő kézhasználat, ami a jobb agyfélteke-dominanciával magyaráz­ható. Ma már nem éri semmi­féle megkülönböztetés őket, sőt a kereskedelemben is egyre inkább odafigyelnek rájuk, kifejezetten az ő számukra készült eszközöket, szerszámokat lehet vásárolni.

Férfiaknál gyakoribb

Tanulmányok szerint a férfiak körében gyakoribb a bal kéz domináns használata. Ugyancsak többször fordul elő egypetéjű ikrek esetében és az idegrendszeri megbetegedésben szenvedők körében (epilepszia, Down-kór, autizmus, szellemi visszamaradottság). A balkezesség jellemzőbb Dél-Ázsiában, Kelet-Európában és Délkelet-Ázsiában, míg Nyugat- és Észak-Európában, valamint Afrikában kevésbé.

Baleset is előidézheti

Megkülönböztetünk születéskori és szerzett balkezességet. Utóbbira példa: megfigyelések szerint a jobb kéz hosszabb idejű – hathónapnyi vagy több – sérülése esetén váltanak, és a gyógyulásuk után is ezt a kezüket használják gyakrabban. Híres „szerzett balkezes” Takács Károly sportlövő, akinek Európa-bajnoki győzelme után, 1938-ban az egyik hadgyakorlaton felrobbant egy gránát a jobb kezében, és levitte a kézfejét. Takács megtanult ballal lőni, és egy év múlva országos bajnok, majd 1948-ban olimpiai bajnok lett.

A vele született balkezesség oka egy elmélet szerint a magasabb tesztoszteronszint. Norman Geschwind neurológus nevéhez fűződik, hogy a tesztoszteronszint befolyásolja a magzat agyának fejlődését. A születéskor fellépő stressz is kiválthat a hajlamot. Genetikai okai is lehetnek a kialakulásának, de nem kizárólagosan. Ha mindkét szülő balkezes, akkor is csak 46 százalék annak az esélye, hogy a gyerek is az lesz, de ebben a környezeti tényezők is szerepet játszanak.

Híres balkezesek

Julius Caesar, Albert Einstein, Mozart, Beethoven, Goethe, Michelangelo, Barack Obama, II. Erzsébet királynő, Charlie Chaplin, Marilyn Monroe, Paul McCartney, Tom Cruise, Julia Roberts, Robert De Niro, Brad Pitt, Pablo Picasso, Ayrton Senna. 

Magyarok: Petőfi Sándor költő, Imre Géza olimpiai ezüst­érmes vívó, Benedek Tibor, Madaras Norbert és Kiss Gergely olimpiai bajnok vízilabdázók. 

A Föld népességének 5-10 százaléka balkezes

A negyvenévesen, vagy annál később szült anyák kisbabái között feltűnően sok a balkezes. Sokkal jobb matekosok, míg a jobbkezesek verbális képességeikben múlják felül őket. Hajlamosabbak az allergiára és az asztmás megbetegedésre, mint mások, és sokkal könnyebben gurulnak dühbe, gyorsabban bosszantják fel magukat apróságokon is.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174209_auto_resized.jpg
origo.hu

Engedj el, így könyörgött Varga Judit az őt fogva tartó, tomboló Magyar Péternek - itt a teljes rendőrségi jegyzőkönyv!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27588_resized.jpg?avcount=1714442711
origo.hu

Egyre drámaibb világháborús helyzet: hadüzenetet küldött egy európai uniós NATO-ország az oroszoknak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171142_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174658_auto_resized.png
hirtv.hu

Hidvéghi Balázs szerint elsöprő erőt mutat fel Szentkirályi Alexandra + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174350_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Megszólalt a rendőrség, sajtótájékoztatón közölték a bőnyi késelés részleteit + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27589_resized.jpg?avcount=1714442711
origo.hu

Újabb drámai részletek a bőnyi késelésről: még az ajtó is véres volt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174011_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174475_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Hamarosan rendkívüli szerencse fog rámosolyogni erre a 4 csillagjegyre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714442711
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173737_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Harry herceg visszatér Angliába, hatalmas lépest tesz Katalinék felé

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/cO12OnBd0hpeGuF8hW4Pyy1pXUgIXbW2TGQu9c9yjnM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU0ZDJmNjlkMWNlZTQ3YjNhMjc3YzUwMzcyNGYyYWI3.webp
Ezo

4 csillagjegy, aki úgy töri össze a szíved, hogy észre sem veszi