Test és lélek

Tönkreteszi a bőrt a mindennapos áztatás

Bors

Létrehozva: 2018.10.08.

A soha el nem döntött kérdés: fürdés vagy zuhanyzás? Egy azonban biztos: a napi egy tisztálkodást ne hagyjuk ki az egészségünk érdekében.

Rendszerességen a hangsúly

Sokan azt állítják, hogy a hosszú órákig tartó forró vizes pancsolás egyenesen öregíti a bőrt. Szerencsére a helyzet ennél árnyaltabb, de oda kell figyelnünk, hogy meddig áztatjuk magunkat.

– Inkább zuhanyzáspárti vagyok, mivel ha sokáig ülünk a kádban, feláztatjuk a bőrünk védekező képességét – magyarázta dr. Németh Réka bőrgyógyász.

– A bőrünknek van egy úgynevezett védekező feladata, amelyben benne van a megfelelő szaru és a bőr alatti zsírpárna vastagsága, valamint a bőrfelszínen lévő olyan baktériumok és gombák, amelyek nem kórokozók, ezek hozzánk tartoznak. Erre pedig nincs jó hatással a rendszeres hosszú áztatás. De ne gondoljuk azt, hogy egy wellness hétvége például káros lehet, nyugodtan ülhetünk a vízben akár egész nap is, inkább a napi rendszeresség, amely problémát okozhat – figyelmeztetett a szakértő, majd hozzátette, hogy ha ok nélkül hámlik a bőrünk, vagy bármiféle furcsaságot tapasztalunk, forduljunk szakemberhez, hogy elkerüljük a komolyabb betegségeket.

Mennyi, az annyi?

A briteknél a férfiak több mint 40, a nőknek pedig több mint 30 százaléka nem zuhanyozik naponta, a lakosság 12 százaléka hetente csak egyszer fürdik le alaposan. A felmérések szerint a brit tinédzserek több mint fele sem mosdik naponta. Le az előítéletekkel, a francia nők 76, míg a francia férfiak 70 százaléka tusol naponta. Egyes felmérések szerint Oroszországban a nők 61, a férfiaknak pedig 35 százaléka tusol mindennap.

Gyorsítja a véráramlást

Egyes kutatások szerint a 40 Celsius fokos, egy órás fürdő jótékony hatással van a szervezetünkre, mivel jobban csökkenti a vércukorszintet. Ezt azzal magyarázzák, hogy a forró fürdő gyorsítja a véráramlást, miközben a szervezet megpróbálja lehűteni önmagát. Növekszik az izomzat által felvett cukor mennyisége, így a vérben lévő mennyiség csökken, sőt a a meleg fürdő még stresszoldó is.

Ez ellen szól az a kutatás, melyben megállapították, hogy az otthoni fürdőszobák 26 százalékában lehetnek gennykeltő baktériumok, amelyek bőrfertőzéshez vezethetnek. Ennek oka az, hogy a fürdőkádat nehezebb tisztán tartani, mint a zuhanyrózsát. Pontosan ezért nem ajánlott minden nap beülnünk a kádba.

Hőfokot csak érzéssel

Hőfokot csak érzéssel Főleg a hideg időben esik jól az embernek a szinte már tűzforró víz. A szakértő szerint ezzel nem csinálunk semmi rosszat egészen addig, amíg nem égetjük le magunkat. Minden embernek más a hőérzete, így ha például bepirosodik a bőrünk még az sem számít veszélyesnek, mivel ez egy természetes reakció: a bőrünkben bővebb lesz a vérátáramlás, így próbálja hűteni magát. A doktor szerint a kézmeleg zuhany a legjobb választás a bőrre nézve. Ha valaki mégis a napi áztatás mellett teszi le a voksát, akkor a bőrből elveszített folyadékot pótolja testápolókkal, vagy a fürdővízbe csepegtetett olajokkal.

Kórokozó kosz nélkül is van

Egyre többen gondolják azt, hogy nincs szükség a napi zuhanyra, vagy fürdésre, főleg akkor nem, ha nem csináltunk olyan dolgot, amely miatt koszosak lehetünk. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy attól, hogy piszok nincs a bőrünkön, kórokozó még lehet. A langyos zuhany nem szárítja a bőrünket, sőt a jól megválasztott kozmetikumnak sem szabad irritációt, vagy szárazságot okoznia.

Erre leginkább a téli időszakban kell odafigyelni, mivel a hőingadozás és a fűtött, száraz szoba levegő miatt kiszárad a bőr, hámlani kezd, ezen keresztül pedig bejuthatnak a kórokozók. Ennek elkerülése érdekében indokolt a napi rendszerességű zuhanyzás. ­

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173335_auto_resized.jpg
origo.hu

Bugyiban is fotózták A sógun gyönyörű színésznőjét - itt vannak a legjobb privát képei

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171871_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Őt választotta: vele tölti minden szabadidejét a Házasság első látásra sztárja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177940_auto_resized.jpg
vg.hu

Karddal ölt meg egy tizennégy éves fiút a londoni ámokfutó – videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174010_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27614_resized.jpg?avcount=1714530309
origo.hu

Meztelenül fotózták a 43 éves Paris Hiltont

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164008_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173453_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagyszüleink még használták, de te felismered a következő tárgyakat?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714530309
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17170299_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kínos baki a TV2 forgatásán: Marics Peti olyat hibázott, hogy még a játékot is félbe kellett szakítani

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/HdPBLHxtNrhX-2sQVSBjjPNOMM2Lub_aEE7pGmavBK0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU0ZDJmNjlkMWNlZTQ3YjNhMjc3YzUwMzcyNGYyYWI3.jpg
Ezo

4 csillagjegy, aki úgy töri össze a szíved, hogy észre sem veszi