Ezért szedjünk télire csipkebogyót

Ezért szedjünk télire csipkebogyót

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2018. szeptember 15. 18:00
Bors

Ősszel szedhető hasznos gyógynövényünk a csipkerózsa, vadrózsa termése. Szárításhoz még a fagyok előtt kell begyűjteni az élénkpirosra színeződött, egészséges csipkebogyókat. Viszont kerüljük a forgalmas utak mentén található bokrokat a szennyeződés miatt! Gyűjtését megnehezítik tüskés hajtásai, ezért célszerű kesztyűt húzni. A terméseket száríthatjuk egészben vagy kettévágva, a magoktól megtisztítva.

Nagy a C-, A-, B-, K- és P-vitamin-tartalma, de vasat, magnéziumot, cseranyagot, pektint, flavonoidokat, alma- és citromsavat is tartalmaz.

Gyógyhatásai: a C-vitamin fokozza a szervezetünk ellenálló-képességét, a flavonoidok gyulladásgátló és antibiotikus, immunerősítő hatást fejtenek ki, a pektinek segítik az emésztést. A bogyóból készített tea influenzás időszakban, meghűléses megbetegedések idején rendszeresen fogyasztandó. Gyenge vizelethajtó, jótékony a vese- és hólyagbántalmakra, bélhurut és hörghurut esetén. 

A gyógyteához 2-3 teáskanál szárított és aprított csipkebogyót 8-12 órán át áztatunk egy csésze hideg vízben, hogy a bogyók magas C-vitamin-tartalmát megőrizzük. Langyosra melegítve, kevés mézzel naponta fogyaszthatjuk.

Tea, szörp, bor, lekvár formája is ismert. Az áttört csipkehúst keverhetjük joghurtba, müzlibe. A csipkebogyóbort kimagozatlan, friss gyümölcsből ajánlott készíteni. A gyógybor vitaminpótló, gyulladáscsökkentő, vesekőoldó, vizelethajtó és gyulladásgátló.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.