A béke jelképeként is ismert gyümölcs felhasználása nem áll meg a salátáknál. Ennél jóval többre hivatott, főleg az egészségünk szempontjából. Legyen szó a bogyóról, vagy az olajról, ahhoz, hogy igazán egészségesek legyünk muszáj beiktatnunk az étkezésünkbe legalább napi hét szemet, vagy pár kanálnyi extra szűz olajat.
Nem csak a koleszterinszintünket tesszük rendbe, ha naponta eszünk olívabogyót: elképesztő, de a rák kialakulásának lehetőségét is csökkenti, sőt, segít megelőzni a depressziót is. Ezt a Spanyol Táplálkozástudományi Társaság bizonyította. A nőknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása, mert 34 százalékkal csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát. Az sem véletlen, hogy rengeteg olívaolajos kozmetikumot találunk a boltok polcain. A gyümölcsben található antioxidánsok megszépítik a bőrt, és a gyulladásokat is csökkentik. Rendszeres fogyasztása akár olaj formájában pedig védi az érrendszert a meszesedéstől, csökkenti még a trombózis és más szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is.
Vásárláskor nem elég csak azt figyelni, hogy milyen márkájú és fajtájú olajat választunk, még körültekintőbbnek kell lennünk, ha jó minőséget szeretnénk vásárolni.
– Sok olyan áruval találkozhatunk hazánkban, amelyeknél az ültetvénnyel nem rendelkező felvásárló óriáscégek innen-onnan összeöntött termékeket adnak el akár extra szűz olívaolaj néven is, emiatt kell mindig megnézni a címkén a fajta megnevezését – figyelmezteti a Bors olvasóit Tóth Gusztáv olajszakértő, az Igazioliva.hu szerkesztője.
– Az extra szűz olívaolajoknál három szempontra mindenképpen érdemes odafigyelni: a felhasznált bogyófajtára vagy azok arányára, illetve ezek keverékére, a termőhelyre vagy régióra, valamint a termelőre – tette hozzá a szakértő.
Extra szűz: A legértékesebb olajfajta. A készítésénél figyelnek arra, hogy a szüretelés után 24 órán belül megkezdjék a sajtolást, így lesz a legjobb a minősége. Ennek a fajtának a savtartalma nem lehet több 0,8 százaléknál. Maga az extra szűz jelzés azonban nem jelent garanciát. Az olcsó fajta gyanús lehet, mert a termelők összeönthetnek többféle olajat is, majd extra szűzként árulják. Mindig ellenőrizzük a címkét!
Szüretlen extra szűz: Csupán annyiban különbözik a társától, hogy a préselés után nem szűrik meg, tehát benne hagyják a gyümölcshúst és a mag törmelékét, ami miatt ködös, opálos lesz az olaj. Ez a fajta lehet, hogy kevesebb ideig lesz eltartható, de erősebb az íze.
Szűz: ugyanúgy készül, mint az extra szűz, csak az olajbogyó kezelése és sajtolása során nem kell olyan szigorú kritériumoknak megfelelni, ezért az így préselt olajnak a savtartalma magasabb, emiatt az egészségmegőrző hatása és az íze sem olyan erős.
Lampante olaj: Ugyanazzal a technikával készül, mint a többi, de savtartalma jóval magasabb. A lampantét finomítási eljárásnak vetik alá, majd kis százalékban szűz olívaolajokkal vegyítik. Ez a termék egyszerűen olívaolaj néven kerül forgalomba.
Kommersz olajok: A legalacsonyabb minőségű olaj, például a sansa, amit gyakran sima olívaolajként árulnak, pedig hivatalos elnevezése az olívapogácsa-olaj, vagy az olívamaradék-olaj lenne, ugyanis ezeket félig vegyi úton állítják elő.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.