Asztali örömök francia módra

Asztali örömök francia módra

francia
PUBLIKÁLÁS: 2018. július 29. 13:30
Bors

A francia válogatott labdarúgóvébén aratott győzelme megosztotta a közvéleményt, egy dolgot azonban nem vitathatunk el a fran­ciáktól: élni és enni nagyon tudnak. Mi ellestünk tőlük néhány receptet, ami magyar ízléssel is fantasztikus.

Leves

Francia hagymaleves

Elkészítés: 60 perc

Hozzávalók (8 adag) 1 kg vöröshagyma szeletelve 15 dkg sótlan vaj 6 dkg liszt 2,5 dl száraz fehérbor 1,5 l marhaalaplé (vagy víz) só, fehér bors ½ francia baguette szeletelve 20 dkg reszelt Gruyere sajt 10 dkg vaj 1,2 dl tejszín (opcionális) 30 ml portói bor (opcionális) 1 csokor petrezselyem kettéosztva a főzéshez és a díszítéshez

Elkészítés: melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Hámozzuk meg a hagymát, és szeleteljük vékonyra. Olvasszuk fel a vajat egy lábosban, és közepes lángon pirítsuk meg benne a hagymát, míg megpuhul és enyhén karamelles színt kap. Szórjuk meg a liszttel, és folytonosan kevergetve enyhén pirítsuk meg. Öntsük fel a fehér borral, keverjük simára, és forraljuk, míg a bor alkoholtartalma elpárolog, majd adjuk hozzá a marhahúslevet (vagy vizet) is. Tegyük bele a petrezselyem felét (összekötve, így könnyebb lesz kivenni), és főzzük lassú tűzön 45 percig. Szeleteljük fel a baguette-et, és a sütőben pirítsuk meg a szeletek mindkét oldalát. Egyik oldalukat vékonyan kenjük meg vajjal, és szórjuk meg a reszelt sajttal, tegyük vissza a sütőbe a sajt elolvadásáig, majd tegyük félre. A következő lépés elhagyható: a portóit keverjük össze a tejszínnel, majd adjunk hozzá néhány kanál forró levest is. Vegyük le a levest a tűzről, öntsük hozzá a tejszínes keveréket, és keverjük el benne.

Tálalás előtt: kanalazzuk a levest tűzálló tálakba. Az előkészített, pirított, sajtos baguette-szeleteket rendezzük a tetejére. Szórjuk meg a maradék sajttal, és tegyük a sütőbe grill fokozatra, míg a sajt megolvad és egy kicsit megpirul. A sütőből kivéve hintsük meg apróra vágott petrezselyemmel, és azonnal tálaljuk.

Főétel

Boeuf bourguignon – burgundiai marharagu
(Julia Child receptje nyomán)

Elkészítés:
4 óra

Hozzávalók (6-8 adag) 1,5 kg sovány marhahús 25 dkg  szalonna 7 dl vörösbor 5 dl marhaalaplé 2 ek finomliszt 2 ek olívaolaj 2 ek vaj 1-2 babérlevél 2 szál kakukkfű 1 közepes paradicsom 2 szál sárgarépa 2 szál petrezselyemgyökér 1 kis fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 10 szem közepes gyöngyhagyma   10 kis fej csiperkegomba 1 tk só 1 tk kakukkfű ½  tk köménymag ½  tk frissen őrölt fekete bors petrezselyem és friss turbolya a tálaláshoz

TIPP: friss paradicsom helyett használhatunk paradicsompürét, ami még jobban sűríti, bársonyossá teszi a mártást.

Desszert

Elkészítés: 2 óra

Hozzávalók (8 szelet) Omlós alaptészta 10 dkg cukor 20 dkg vaj 30 dkg liszt 1 tojás Almás alap 8-9 db alma negyedekre vágva 1 citrom 10 dkg vaj 12,5 dkg cukor Elkészítés omlós tészta: először minden hozzávalót alaposan hűtsünk le. A lisztet a deszkára szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk, beleteszszük a cukrot és a tojást, körbe a kockára vágott hi­deg vajat. Késsel alaposan összevagdossuk, majd hideg kézzel, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Fóliába csomagolva legalább egy órára hűtőbe tesszük. Mikor elővesszük, megszórjuk liszttel és átgyúrjuk, majd sodrófával 3 mm vastagra nyújtjuk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.