Cayennebors
A benne található kapszaicin nevű anyagnak köszönhetően nemcsak kellemesen csípős az íze, de melegítő, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Ráadásul még az antioxidáns-tartalma is magas.
Fokhagyma
Legfontosabb tulajdonsága, hogy fertőtlenítő hatású, sok benne az antioxidáns, és kutatások szerint segíthet legyőzni a náthát a benne található allicin nevű hatóanyagnak köszönhetően. Akkor a leghasznosabb, ha nyersen fogyasztjuk.
Gyömbér
Ha émelygünk vagy hányingerünk van, rágcsáljunk egy kis gyömbért vagy szürcsöljünk gyömbérteát. Garantáltan elmúlik a rossz közérzetünk, de emellett nagyszerű gyulladáscsökkentő, és antibakteriális- illetve gombaölő hatású is, sőt a keringést is élénkíti.
Édesgyökér
Az ánizsos ízű fűszer remek gyulladáscsökkentő, és hatékonyan csillapítja a gyomorbántalmakat is. De fogyasztásával legyünk mértékletesek, mert nagy mennyiségben megemelheti a vérnyomást.
Oregáno
Az olaszos ételek készítésénél érdemes bőkezűen bánni az oregánóval, mert nagyon sok benne az antioxidáns. Emellett segít felvenni a harcot a gombás, illetve bakteriális fertőzésekkel és a különféle kórokozókkal is.
Rozmaring
Nemcsak az illata isteni, de élénkíti a keringést is, emellett pedig segít könnyíteni az emésztést. Kutatások igazolják, hogy a rozmaring védi a sejteket az oxidatív károsodás ellen.
Kakukkfű
A belőle készült tea különösen felső légúti betegségek kezelésében hatékony. Emellett sok benne az antioxidáns, és sejtvédő hatású.
Kurkuma
Az élénksárga színű fűszer a benne található kurkumin nevű hatóanyagnak köszönheti azt, hogy jó hatással van az egészségre. A kurkumin védi a májat és segíthet csökkenteni az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét is.
Fahéj
Főleg téli időszakban érdemes rendszeresen fogyasztani, mert nemcsak a sütemények, forró italok lesznek tőle finomabbak, hanem nagyszerű immunerősítő is. Szintén van gyulladáscsökkentő hatása, és segít kiegyensúlyozni a vércukorszintet, ezért együk akár mindennap! Édes aromája a békebeli karácsonyokat juttathatja eszünkbe. A fahéjnak rendkívül jó hatásai vannak az egészségünkre, ezért nem csak a hideg hónapokban érdemes fogyasztani.
Egyes országok konyhája – mint például az indiai – nemcsak azért olyan fűszeres, mert annyira szeretik az erőteljes, csípős ízeket, hanem ezek az ételízesítők a fertőtlenítést is szolgálják, hisz sok helyen nem olyanok a higiéniai körülmények, mint például nálunk Európában.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.