Test és lélek

Halálos szövődményekkel fenyeget az influenza

Anry Soós Éva

2017. január 14. szombat 12:00

Bármikor országos méretűvé duzzadhat az influenzajárvány, ami miatt több kórházban is látogatási tilalmat rendeltek el. Hét nap alatt több mint 16 ezerre emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, átlépve a járványküszöböt. A legtöbben Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron és Hajdú-Bihar, a legkevesebben Nógrád megyében keresték fel a háziorvosukat.

Ellenállók a vírusok

A járvány főként az idősekre és a már valamilyen alapbetegségben szenvedőkre nézve jelenthet halálos veszélyt. Az influenzavírusok a légutakat betegítik meg, de az egész szervezet reagál a fertőzésre, ami különböző kísérő tünetekben nyilvánul meg. Az influenza A-, B- és C-vírusa igen ellenálló, ráadásul újabb és újabb vírustörzsek jelennek meg, melyek genetikai információja gyorsan változik.

Így kezdődik

Az influenza elsősorban köhögéssel, tüsszentéssel terjed, s ha a vírus a szervezetbe került, pár napon belül jelentkeznek a tünetek: hirtelen magas láz, fej- és végtagfájdalom, torokfájás és köhögés. Ha nem lépnek fel komplikációk, egy héten belül várható a gyógyulás. Időseknél tovább tart a gyengeségérzet, levertség. Csecsemők és kisgyermekek esetében álmossággal, bágyadtsággal és hasmenéssel jelentkezik a betegség. Ezeket torokfájás, száraz köhögés, majd orrfolyás, orrdugulás, váladékos köhögés követi – írja a web­beteg.hu internetes portál.

Gondoljon a védőoltásra!

A legjobb kora ősszel beadatni a védőoltást, mert a hideg beköszöntével sokan elkapnak valamilyen fertőzést, s az lehetetlenné teszi az oltóanyag szervezetbe juttatását. A védettség kialakulásához egy-két hét szükséges. Dr. Pintér Ferenc, a Meteo Klinika vezetője szerint még érdemes beadatni a vakcinát, mert bár járvány van, egyelőre csak a lakosság kis százaléka betegedett meg. Meteo gyógyászati szempontból pedig újra veszélyeztetettek leszünk, mivel az enyhülést ismét hidegebb idő követi, szárítva az orr nyálkahártyáját, hajlamosabbá téve az embert a vírusfertőzésre. Fontos, hogy az influenza első tüneteinek jelentkezésekor vegyük komolyan a betegséget, és pihenjük ki!

Ugródeszka a bajnak

A szövődmények főként a krónikus szív- és érrendszeri, illetve tüdőbetegségben szenvedőket és az időseket veszélyeztetik. Gyakori a másodlagos bakteriális tüdőgyulladás, melynek tünetei az influenza lecsengése után, egy rövid javulási periódust követően lázrohammal jelentkeznek. Sajnos orrmelléküreg- és középfülgyulladás szintén kialakulhat, s néha a szívet is érinti a fertőzés. Ritka, ám nagyon veszélyes szövődmény a primer vírusos tüdőgyulladás. Az influenzás két és tizenhat év közötti gyerekeket fenyegetheti a Reye-szindróma, amely émelygéssel, hányingerrel jelentkezik, majd a vércukorszint lecsökken, görcsök és kóma alakulhat ki. Jó hír viszont, hogy a szindrómával összefüggésbe hozható az acetil-szalicilsav, melynek gyógyszerszerű adagolása gyerekeknél már nem ajánlott. 

Szaladok beoltatni magam

Csonka Andrást, a hipochonder színészt arról kérdeztük, hogy védekezik az influenzajárvány ellen. – Korábban rendszeresen éltem a védőoltással, ám mostanában mindig úgy jött ki a lépés, hogy kicsit náthás voltam, kapart a torkom. Így attól féltem, hogy az injekció kihozza a lappangó betegséget, és mivel nagyon sok munkám volt, nem akartam kidőlni a sorból. De tényleg, most hogy beszélünk róla, szaladok is beoltatni magam, hisz a járvány java valószínűleg még hátravan.

További cikkek

Intim

Öt mondat, amit senki sem akar hallani szex után

Ezotéria

Izgalmas napok elé néz a szerelemben ez a három csillagjegy

Ez is érdekelhet

ripost.hu

Sokkoló látványt nyújt a hármasikreket váró nő hasa, rossz irányba nőttek a babák - Videó

metropol.hu

Hidegfront tarolja le az országot, durva viharral érkezik a havazás

origo.hu

Közzétettek egy teljes jelenetet az érkező Batman-filmből - videó

vg.hu

Megvan, hová temetik Csollány Szilvesztert

vaol.hu

Meghalt egy férfi Szombathelyen, nem baleset történt - fotók

origo.hu

Artikulációs zavarban szenvedőket segítő megoldást fejlesztenek az SZTE-n

nemzetisport.hu

Légiósok: Szalai Attiláért a piaci hajrában befuthat a Newcastle ajánlata – sajtóhír

origo.hu

Nevet vált az egyik nagy hazai mobilszolgáltató

vg.hu

Az omikron egyik alváltozata az eddigieknél is fertőzőbb lehet

mandiner.hu

Felmérés: Romániában húsz százalék fölé nőtt a szélsőségesnek tartott AUR támogatottsága

origo.hu

A rendőrök orra előtt fogyott ki a benzin, ami ezután jött, arra senki sem volt felkészülve

origo.hu

Filmbe illő autós üldözés volt Debrecenben, azt is felvették, ahogy leteperik a rablókat - videó