Egymást erősítik az egészséges ételpárok

Egymást erősítik az egészséges ételpárok

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2016. november 05. 12:00
<p>Vitaminok, antioxidánsok és számos más hasznos összetevő rejlik a különféle, természet adta élelmiszerekben, amelyek megfelelő kombinációval még hatásosabban segíthetik szervezetünket. A Heal­thista internetes portál gyűjteményéből szemezgettünk.</p>
Balajti Péter

Klasszikus bomba

Joggal zengenek ódákat az öre­gedésgátlóként emlegetett antioxidáns-forrás zöld teáról, melyhez nem csak ízben passzol tökéletesen a citromlé, de a természetes, savanyú adalék megnöveli az em­beri szervezet antioxidáns-felszívó ké­pességét.

A tengerből a tányérra

Az influenza és a légúti megbetegedések ellen védő, napfényvitaminnak hívott D-vitaminhoz nehéz természetes úton hozzájutni az őszi-téli időszakban. Szerencsére lazaccal pótolhatjuk a hiányt, ha pedig a tengeri halat megbolondítjuk kalciumban gazdag tejföllel, nem csak az ízlelőbimbóinknak teszünk jót, de a testünknek is: a D-vitaminnal ugyanis javíthatjuk a szervezet kalciumfelvevő képességét.

A Kánaán kincsei

Jól ismert szófordulat a tejjel-mézzel folyó Ká­naán, s a méhek és a te­henek kincsének egyesítése valóban jó szolgálatot tehet például a korai sötétedéssel járó búskomor hangulat el­űzője­ként. A tej hangulatjavító és alvássegítő triptofán aminosavának hatásfokát növeli a méz szénhidrátja, ráadásul finom is.

Fűszerek románca

Az indiai sáfrányként is emlegetett kurkuma egyszerre fűszer és gyógynövény: a benne rejlő kurkumin pedig első osztályú gyulladáscsökkentő. Bár nehezen szívódik fel az emberi szervezetben, ha fekete borssal vegyítjük, az abban rejlő piperin felturbózza a folyamatot. A fekete bors ráadásul gyomorsavnövelő, így emésztési zavarokra és gyomorégésre is jó. Ideális megoldás lehet a különleges ízélményű, mézből, kurkumából, fekete borsból vízzel és citromlével készült tea.

Kertek ajándékai

Nem csak jól hangzik a babos rakott karfiol, de a mostani náthás, megfázós időszakban az éhségcsillapításon túl is jó szolgálatot tehet. A vérszegénység elleni első számú fegyvernek tartott vas egyik fő természeti forrása a bab, melynek felszívódását megsokszorozhatja az immunerősítő C-vitaminban gazdag karfiol.

Mediterrán csoda

A görög, a spanyol és az olasz konyha folyékony ara­nya, az olívaolaj A- és E-vitaminban gazdag, jó hatást gyakorol a szívre és az érrendszerre is. Rá­adásul friss kutatások kimutatták, hogy három-öt gramm segíti a piros és na­rancssárga színű élel­miszerekben, így a paradicsomban és a sárgarépában található karotinoid felszívódását. Utóbbi kincs daganatmegelőző, érelmeszesedés-lassító és étvágytalanságűző hatása miatt egyaránt hasznos.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.