Egyetlen hiba
Aggasztó eredményeket hoztak a kísérleti nyúllal végzett koleszterintesztek, s mivel egyetlen tojás 200 milligramm koleszterint tartalmaz, tiltólistára kerül. Futótűzként terjedt az infó, az 1984-es Time címlapon riogatott, majd 15 évvel később az első oldalán hozta a jó hírt.
Kiderült, a kísérletnél használt nyúl természetes körülmények között nem jut koleszterinhez, így másképp reagál rá, mint az ember, akinek a szervezete nem kevés koleszterint termel. A táplálkozással ésszerű keretek között bevitt koleszterin pedig közel sem olyan veszélyes, mint azt gondolták, mert a szervezetünk meglepően jól képes azt hasznosítani.
A tojás kapcsán a másik klasszikus rémkép a szalmonella, ugyanakkor a tyúktojás és a kezünk, valamint a felhasználás során alkalmazott konyhai eszközök megmosásával és az alapvető higiéniai szabályok betartásával mindez kivédhető, a magas hőfokon történő, hosszabb ideig tartó főzés pedig szintén elpusztítja a szalmonellabaktériumokat.
Akár az anyatej
Meglepő kijelentéssel szolgál dr. Csiki Zoltán egyetemi docens: – A tojás az anyatejhez mérhetően értékes táplálékunk. Esszenciális, azaz létfontosságú aminosavakban, vitaminokban és ásványi anyagokban egyaránt gazdag. Egyedül C-vitamint nem tartalmaz, ám A-vitaminjával a szem-, B-vitaminjával az idegproblémákon, D-vitaminja és kalciumtartalma pedig a csontok terén segít. Időseknek és sportoló fiataloknak egyaránt ezt a laktató és természetes vitaminforrást ajánlom. Egyedül az arra érzékenyeknek érdemes távol tartaniuk magukat a tojástól – összegez a szakember.
A méret a lényeg
Az EU-ban csak Szlovákiában és Magyarországon kapható S-méretű tojás. – Míg máshol csak ipari szinten használják a jércetojást, addig hazánkban sajnos úgy árulják, mint az M-es, L-es és XL-es méretet, amit az idősebb tojók produkálnak – árulja el Végh László, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke, aki nem tagadja: dolgoznak azon, hogy a hazánkban kapható legkisebb méretű tojás M-es legyen. – A szakácskönyvek is M-es tojással számolnak, a cégek pedig többek közt S/M-méretű csomagokkal trükköznek. Azt tanácsolom a háziasszonyoknak, darabszám helyett a kilós árat nézzék, mely a januártól öt százalékra csökkenő áfa miatt a közepes és nagyobb méretet is megfizethetőbbé teszi, továbbá ellenőrizzék, szerepel-e a tojásokon pecsét!
Hova tegyük?
A szakemberek szerint régen kamrába tették a tojást, de nem is annyira a szobahőmérséklet, mint inkább a szárazság elől érdemes óvni a tyúkok kincsét. A tojás akár hat hétig is jó, a frissességének megállapításában egy pohár víz segít. Ha a tojás lemerül az aljára, akkor friss, minél inkább közelít a felszínhez, annál régebbi.
Dombóvári István humoristát nem rettentette el az egykori tojásmizéria: – Engem a tiltás mindig ösztönzött, így akkor is és most is szívesen eszem tojást, különösen hagymás rántotta formájában. Ráadásul nálam a tojás párválasztásnál is előkerül. Megfigyelésem szerint ugyanis csak olyan lány illik hozzám, aki odavan a fehérjéért, merthogy én a sárgáját szeretem.
Mennyi az annyi?
Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője a tojás tekintetében is mértékletességet ajánl. – A kiegyensúlyozott, változatos étrend részeként heti négy-hat tojás fogyasztásától várhatóan nem lesz magas a koleszterinszintünk, és érelmeszesedést sem okoz, főleg, ha a rendszeres mozgást sem hanyagoljuk el. Ugyanakkor érdemes figyelembe venni, hogy tojást számtalan más élelmiszer is tartalmaz, így azokat is ajánlott beleszámítani a heti adagba – figyelmeztet a szakember, aki szerint a tojás kapcsán a sóbevitelre szintén ügyeljünk. – Elkerülhetjük a sózást, ha zöldséges omlettet készítünk, melynek ízvilága nem igényli azt. S az sem mindegy, mit eszünk a tojás mellé. Vastagon szelt fehér kenyér helyett vékonyabb, ám teljes kiőrlésű pékárut ajánlok, amely nem csak egészségesebb, de laktatóbb is – szól a kiegyensúlyozott táplálkozást hirdető jó tanács.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.