Utálja a konyhai pucolást? 6+1 tipp, ami tuti segít

Utálja a konyhai pucolást? 6+1 tipp, ami tuti segít

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2016. július 09. 13:00
<p>Amióta feltalálták a mosogatógépet, azóta a pucolás vette át a vezető helyet a leggyűlöltebb konyhai teendők listáján. </p>
Balajti Péter

Tojáshámozás, krumplihéj-mentesítés, paprika-torzsátlanítás, hagymahántás, banán- és mangó kiszabadítása a burkából – a lehető legkisebb (idő)veszteség nélkül? Bizony, mindegyikre létezik praktika, mely óriási segítség a háziasszonyok birodalmában.

Ab ovo

Azaz az elejétől kezdjük mi is, hiszen a latin kifejezés szó szerint azt jelenti: a tojástól. A tyúkok kincse az egyik leggyakoribb konyhai alapanyag, melynek héját főzés és hűtés után úgy tudjuk a legkönnyebben eltávolítani, ha egy kevés vízzel töltött vastag üvegpohárba helyezzük, befogjuk a száját, majd a mosogatóban vízszintesen gyorsan és alaposan megrázzuk. A tojás burka így összevissza reped, s mivel a víz segít a szétválasztásban, egy-két mozdulattal könnyedén eltávolíthatjuk a meszes részt.

Csomagoljuk ki a krumplit!

Hámozó helyett fogjunk egy kis kést, majd annak hegyével metsszük körbe középen a burgonyát a rövidebb oldalánál. Ezután főzzük meg, majd hűtsük le. S most jön a varázslat: fogjuk két kezünk közé a krumplit úgy, hogy ujjbegyeink a bevágással nyert két perem széléhez érnek, majd ujjainkat összenyomva és kezünket széthúzva könnyedén lefejthetjük a zöldségről a nem kívánt burkot anélkül, hogy értékes részt veszítenénk.

Rázzuk a hagymát!

Fenséges ízt ad a húsoknak a fokhagyma, ám nem könnyű hozzájutni a fedőrétegektől megtisztított gerezdekhez. Vagy mégis? Fogjunk egy üres befőttesüveget, helyezzük bele a vámpírűző zöldséget, tekerjük rá a fedelet, majd Tom Cruise Koktél című filmjének jellegzetes rázó mozdulataival pillanatok alatt megszabadíthatjuk a fokhagymát a külső burkától. Borítsuk ki a konyhai munkaasztalra a befőttesüveg tartalmát, tegyük vissza a gerezdeket az alkalmi shakerbe, majd újra rázzuk meg, így a lila fedőleveleket is leválaszthatjuk.

Paprikás hangulatban

Savanyúságtól a rizssalátán át a húsbolondítóig számtalan módon hasznosíthatjuk a kaliforniai paprikát, melynek torzsamentesítése igazán gyerekjáték, ha vágódeszkára fektetve egy késsel függőlegesen lenyisszantjuk a két szélét. Az így nyert középső részt az egyik torzsatartó pontnál kívülről bemetsszük, majd az érdemi területet, akár egy palástot, szépen kifektetjük, miközben a további két tartópontot is átvágjuk. Ezután már könnyű felcsíkozni a magos középponttól megszabadított, összefüggő paprikát és az alját is. A sapkarésznél pedig a hüvelykujjunkkal egyszerűen alulról kinyomjuk a fogyasztásra alkalmatlan szárdarabot, és az azt körülölelő paprikát szintén feldaraboljuk. 

Paradicsomi megoldás

Lehetetlen küldetésnek tűnhet a paradicsomot megszabadítani a héjától, holott ez sem ördöngösség. Óvatosan vágjuk ki a kiálló zöld szárrészt a tetején, majd az alján végezzünk egy     X-alakú metszést. Tegyük 25 másodpercre forrásban lévő vízbe, ahonnan helyezzük egyenesen jeges vízzel teli tálba. Kellő hűtés után, a paradicsom alján található bemetszés csúcsaitól egy hámozókés segítségével óvatosan húzzuk le a felső, vékony réteget, mely meglepően könnyen megadja magát.

Majomtrükk

Ki látott már csimpánzokat banánnal bénázni? Érdemes ellesni a kicsomagolási technikájukat. Tépjük le a gyümölcsöt a fürtről, majd állítsuk függőleges helyzetbe a tőtől távolabbi pontjával felfelé. A mutató és középső ujjunkkal két oldalról nyomjuk össze a hegyét, az így keletkező kis nyílás két oldalát pedig két-két ujjunkkal megcsippentve húzzuk szét. Máris hozzáfértünk a banánhoz anélkül, hogy a kezünket összemaszatoltuk volna.

Héj, mangó!

Vágjuk ketté hosszában az egzotikus gyümölcsöt, majd egyik felét tenyerünkbe illesztve szorítsuk rá a héj és a gyümölcshús találkozási pontját egy pohár széléhez és toljuk lefelé úgy, hogy az üvegtárgy kettéválassza és belsejébe felfogja az ehető részt, míg a külső burok a tenyerünkben marad.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.