Test és lélek

Utálja a konyhai pucolást? 6+1 tipp, ami tuti segít

Balajti Péter

2016. július 9. szombat 13:00

<p>Amióta feltalálták a mosogatógépet, azóta a pucolás vette át a vezető helyet a leggyűlöltebb konyhai teendők listáján. </p>

Forrás: Thinkstock

Tojáshámozás, krumplihéj-mentesítés, paprika-torzsátlanítás, hagymahántás, banán- és mangó kiszabadítása a burkából – a lehető legkisebb (idő)veszteség nélkül? Bizony, mindegyikre létezik praktika, mely óriási segítség a háziasszonyok birodalmában.

Ab ovo

Azaz az elejétől kezdjük mi is, hiszen a latin kifejezés szó szerint azt jelenti: a tojástól. A tyúkok kincse az egyik leggyakoribb konyhai alapanyag, melynek héját főzés és hűtés után úgy tudjuk a legkönnyebben eltávolítani, ha egy kevés vízzel töltött vastag üvegpohárba helyezzük, befogjuk a száját, majd a mosogatóban vízszintesen gyorsan és alaposan megrázzuk. A tojás burka így összevissza reped, s mivel a víz segít a szétválasztásban, egy-két mozdulattal könnyedén eltávolíthatjuk a meszes részt.

Csomagoljuk ki a krumplit!

Hámozó helyett fogjunk egy kis kést, majd annak hegyével metsszük körbe középen a burgonyát a rövidebb oldalánál. Ezután főzzük meg, majd hűtsük le. S most jön a varázslat: fogjuk két kezünk közé a krumplit úgy, hogy ujjbegyeink a bevágással nyert két perem széléhez érnek, majd ujjainkat összenyomva és kezünket széthúzva könnyedén lefejthetjük a zöldségről a nem kívánt burkot anélkül, hogy értékes részt veszítenénk.

Rázzuk a hagymát!

Fenséges ízt ad a húsoknak a fokhagyma, ám nem könnyű hozzájutni a fedőrétegektől megtisztított gerezdekhez. Vagy mégis? Fogjunk egy üres befőttesüveget, helyezzük bele a vámpírűző zöldséget, tekerjük rá a fedelet, majd Tom Cruise Koktél című filmjének jellegzetes rázó mozdulataival pillanatok alatt megszabadíthatjuk a fokhagymát a külső burkától. Borítsuk ki a konyhai munkaasztalra a befőttesüveg tartalmát, tegyük vissza a gerezdeket az alkalmi shakerbe, majd újra rázzuk meg, így a lila fedőleveleket is leválaszthatjuk.

Paprikás hangulatban

Savanyúságtól a rizssalátán át a húsbolondítóig számtalan módon hasznosíthatjuk a kaliforniai paprikát, melynek torzsamentesítése igazán gyerekjáték, ha vágódeszkára fektetve egy késsel függőlegesen lenyisszantjuk a két szélét. Az így nyert középső részt az egyik torzsatartó pontnál kívülről bemetsszük, majd az érdemi területet, akár egy palástot, szépen kifektetjük, miközben a további két tartópontot is átvágjuk. Ezután már könnyű felcsíkozni a magos középponttól megszabadított, összefüggő paprikát és az alját is. A sapkarésznél pedig a hüvelykujjunkkal egyszerűen alulról kinyomjuk a fogyasztásra alkalmatlan szárdarabot, és az azt körülölelő paprikát szintén feldaraboljuk. 

Paradicsomi megoldás

Lehetetlen küldetésnek tűnhet a paradicsomot megszabadítani a héjától, holott ez sem ördöngösség. Óvatosan vágjuk ki a kiálló zöld szárrészt a tetején, majd az alján végezzünk egy     X-alakú metszést. Tegyük 25 másodpercre forrásban lévő vízbe, ahonnan helyezzük egyenesen jeges vízzel teli tálba. Kellő hűtés után, a paradicsom alján található bemetszés csúcsaitól egy hámozókés segítségével óvatosan húzzuk le a felső, vékony réteget, mely meglepően könnyen megadja magát.

Majomtrükk

Ki látott már csimpánzokat banánnal bénázni? Érdemes ellesni a kicsomagolási technikájukat. Tépjük le a gyümölcsöt a fürtről, majd állítsuk függőleges helyzetbe a tőtől távolabbi pontjával felfelé. A mutató és középső ujjunkkal két oldalról nyomjuk össze a hegyét, az így keletkező kis nyílás két oldalát pedig két-két ujjunkkal megcsippentve húzzuk szét. Máris hozzáfértünk a banánhoz anélkül, hogy a kezünket összemaszatoltuk volna.

Héj, mangó!

Vágjuk ketté hosszában az egzotikus gyümölcsöt, majd egyik felét tenyerünkbe illesztve szorítsuk rá a héj és a gyümölcshús találkozási pontját egy pohár széléhez és toljuk lefelé úgy, hogy az üvegtárgy kettéválassza és belsejébe felfogja az ehető részt, míg a külső burok a tenyerünkben marad.

További cikkek

Intim

Öt mondat, amit senki sem akar hallani szex után

Ezotéria

Izgalmas napok elé néz a szerelemben ez a három csillagjegy

Ez is érdekelhet

ripost.hu

Exkluzív interjú adott Csuti: „A lelkem összetört”

ripost.hu

Előkerült egy videó: odáig vannak a neten Kulcsár Edina párjának exéért

mandiner.hu

Karácsony Gergely belezavarodott a népszavazással kapcsolatos dátumokba

kisalfold.hu

Győrben készült a magyar K.I.T.T. - Megszólalásig hasonlít David Hasselhoff sorozatbeli beszélő autójára - fotók, videó

origo.hu

Fizetős követésekkel újít az Instagram

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: nagyot küzdöttek a horvátok, de Dánia újra nyert

origo.hu

Ez az a tanulmány, ami szerint a gazdasági teljesítmény összefügg a férfiasság méretével

origo.hu

26 évesen meghalt az Oscar-díjas színésznő egyetlen fia, éppen a születésnapján

origo.hu

Becsüljük meg, mert ilyen vad kisautó aligha lesz többet

mandiner.hu

„Feri, Szaszi és Peti előre megállapodnak az ülések előtt” – cikket közölt a 444.hu az ellenzék belső viszonyairól

origo.hu

Súlyos autóbalesetet okozott Arnold Schwarzenegger - fotók