Nem mindegy, hány évesen mit eszik

Nem mindegy, hány évesen mit eszik

étel
PUBLIKÁLÁS: 2016. július 05. 18:30
Bors

Minden életkornak megvan a maga sajátossága, így van ez a táplálkozással is. Nem ugyanazt kell ennünk fiatalon és idős korunkban, ugyanis a szervezetünk folyamatosan változik, másfélét igényel, ha már kevesebbet mozgunk vagy ha ép­pen életünk delénél járunk.

Tinik: sok minden kell a fejlődéshez
A kamaszokon van a legnagyobb nyomás, mert nekik az egészséges testkép kialakításához le kell számolniuk a címlapon szereplőkkel és a mozivásznon megjelenő celebekkel is. És persze a kortársaik kritikáját is meg kell tanulniuk figyelmen kívül hagyni. A tízes évek vége felé is nagy hangsúlyt kell fektetni a kalciumbevitelre, mert a csontok még fejlődnek, és a magnéziumban gazdag ételeket sem szabad kerülniük, sőt az első négyféle között kell lenniük. A sok zöld levelű zöldség és olajos magvak mellett a teljes kiőrlésű gabonákból kell megfelelő mennyiséget fogyasztaniuk. Aki szereti a fügét, egyen belőle sokat, mert ebben sok a kalcium. Az egészséges zsírok fontosak a hormonrendszer zavartalan működéséhez, az olajos halak és a chiamag ezért is elengedhetetlen a számukra. A rostok és a cink támogatja a bőrt, és a növekedéshez elengedhetetlen, így a tojás és a csirke is sokszor legyen az étlapon.

20 évesek: ellensúlyozni kell a bulikat
Mivel ebben az életkorban van a legtöbb bulizás, ezért egyértelmű: ilyenkor a legnehezebb a kiegyensúlyozott táplálkozást tartani. Rengeteg B-vitaminra van szüksége a fiatal felnőtteknek, akik nem éppen a mértékletes alkoholfogyasztásukról híresek, mivel ez a vitamin segít lebontani az alkoholt. A gombában, a tojásban a kelkáposztában és a halakban van bőven, ebből fogyasszanak jó sokat. A nőknek pedig a menstruáció miatt érdemes lencsét, napraforgómagot, diót, halat és marhahúst nagyobb mennyiségben enni. A húszas évek vége felé ismét figyelni kell a magnézium­bevitel emelésére, mert az se­gíti a stresszt könnyebben feldolgozni.

30-40 évesek: fontos a családalapítás
A 30-as, 40-es nőknek folsavban gazdag étkezés javallott, mert a legtöbben ilyenkor szeretné­nek családot alapítani. A spenótban, a kelkáposztában, a spárgában a bab- és citrusfélékben mind van, amelyeket érdemes kiegészíteni a leveles zöldségekkel. A férfiaknak arra kell figyelniük leginkább, hogy ne kezdjenek el óriási hasat növeszteni, próbálják visszafogni magukat, mert az ilyenkor felszedett súlytöbblet később visszafordíthatatlan károkat okoz a szervezetben.

40-50 évesek: csökken az energia
A legtöbb embernek ilyenkor kezd el csökkenni az energiaszintje, valamint egyre nehezebben tud koncentrálni. Ilyenkor kell Q10 koenzimmel megtámogatni a szervezetet, amely a szardíniában, a makrélában, illetve a marhahúsban és a mogyoróban is megtalálható. De figyeljünk a B-vitamin-bevitelre ismét, mert az tovább segíti a koncentrációt is.

50 fölött: kerülje a cukrot!
Fogyasszon sok csicseriborsót, szezámmagot és lent! A tofu felé is nyisson, mert nemcsak fehérjében gazdag, de izoflavonoidban is, amely enyhíti a klimax tüneteit. Ha már nem menstruál többé, akkor a vasbevitelre figyeljen, egyen májat vagy belsőségeket, ha vegán, akkor a zöld levelű zöldségekből fogyasszon sokat! Mivel klimax után könnyebben jönnek az emberre a kilók, figyeljen arra, hogy ne nassoljon annyit, mint korábban, és törekedjen arra, hogy kikerülje a finomított cukrot tartalmazó ételeket!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.