A napsugárzás aranybarna színt adhat, de a vele járó UV-sugárzás szabad gyököket termel, ami gyorsítja a bőr öregedését. Ez ellen fényvédő krémekkel is védekezhetünk, de aki biztosra akar menni, az már az evéssel is sokat segíthet magán.
A zöldségeknél és gyümölcsöknél egyszerű a választás, mivel a sárga és a narancssárga szín azt jelzi, hogy béta-karotint tartalmaznak, továbbá olyan vitaminokat, melyek elősegítik a melanintermelést. Emellett kiszűri az UV-sugarakat és semlegesíti a káros szabad gyököket antioxidáns-hatásának köszönhetően. Ilyen például a sárgarépa, a sárgabarack, a naspolya, az őszibarack, a sárgadinnye, a cékla, a pepperoni, a petrezselyem, a rukkola, a retek, a spenót vagy a mangó.
Az áfonya, a piros szőlő és a málna rendkívül gazdag polifenolban, aminek nagyon erős antioxidáns-hatása van. Ezek a gyümölcsök ellensúlyozzák az UV-sugárzás káros, öregedésfokozó hatását. Emellett szabályozzák a mikrokeringést a bőrben, így jobban csökkentik a hőérzetet. Érdemes ezekből legalább egy maréknyival megenni reggelire.
A halak és a tenger gyümölcsei gazdagok omega–3 zsírsavakban. Ezek a zsírok erősítik a kollagént és az elasztint, így védik a bőrt a napsugárzás okozta ráncosodástól. Továbbá cinket, szelént és olyan ásványi anyagokat is tartalmaznak, amelyek megvédik a sejteket az oxidációtól. Rendszeres fogyasztásuk után az eredmény a sima bőr. A szakemberek azt tanácsolják, hogy hetente legalább három-négy alkalommal együnk ezekből.
Nem csak a zöldségek és gyümölcsök, a hús is hozzájárul testünk védelméhez. Egy adag marhahús 7 milligramm cinket tartalmaz, ami már megfelelő mennyiség a védőhatáshoz
A napsütéses hónapokban az E-vitamint sem szabad hanyagolni. Különösen azoknak van erre szükségük, akiknek száraz és érzékeny a bőrük, mivel nyáron még jobban kiszáradhat.
E-vitaminhoz természetes úton búzacsírából, olívaolajból, mandulából és avokádóból juthatunk. Kiemelkedően jó hatású a paradicsom, amelynek speciális anyaga, a likopin erősen védi a bőrt. A vizsgálatok szerint a legjobban akkor hat, ha a paradicsomot főve esszük meg.
A bétakarotint tartalmazó ételek fogyasztása nem azt jelenti, hogy néhány perc napozás után aranybarnák leszünk, hanem azt, hogy magunkhoz képest fokozódik a melanintermelésünk, így a megszokottnál jobban védekezik a bőrünk. Ha nagyobb mennyiséget eszünk, akkor a karotin felhalmozódhat a májban, ami anyagcsere-rendellenességhez vezethet. A megfelelő mennyiség 100 mg karotin naponta. Összehasonlításképpen 10 dkg fejes saláta vagy paradicsom 0,8 mg-ot ugyanennyi sütőtök 4 mg-ot, a szőlő pedig 0,3 mg karotint tartalmaz, úgyhogy egészen nagy mennyiséggel sem tudunk túlzásba esni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.