Test és lélek

10 konyhai tipp a nikotinéhség ellen

Bors

Létrehozva: 2016.02.22.

Aki leszokik a dohányzásról, annak nemcsak a berögzült mozdulatoktól kell szabadulnia, hanem a szervezetében felhalmozódott nikotintól is. Míg az előbbit az akaraterő támogatja, addig az utóbbit több könnyen beszerezhető élelmiszer segíti.

A cigarettában lévő erős függőséget okozó nikotin egy olyan vegyi anyag, amely képes blokkolni az ideg- és az izomsejtek működését. A sok káros hatása közül néhány: szapora szívverést okoz, növeli a vérnyomást és a stroke kockázatát. Egészségünk érdekében a jelenleg még dohányzóknak és a nemrég leszokóknak is érdemes minél hamarabb kitisztítaniuk a nikotint a szervezetükből. Ezek az ételek segítenek ebben. 

1. Brokkoli 

Nagy mennyiségben tartalmaz B5-, C- és B-vitamint, melyek számos fontos folyamat szabályozásáért felelősek. Ha ezek a vitaminok hiányoznak, akkor a test nem reagál optimálisan a kívülről jövő káros hatásokra. A brokkoli pótolja ezeket, továbbá anyagcsere-fokozó hatása miatt védi a tüdőt a méreganya­goktól. Emellett tartalmaz egy olyan gént (Nrf2), amely megvédi a tüdőt a sejtjeit támadó anyagoktól. 

2. Narancs

A dohányzás szinte kivonja a szervezetből a C-vitamint, így a dohányosok számára elengedhetetlen ennek folyamatos pótlása. Ez még a cigi végleges letevése után is sokáig szükséges. Erre kiváló a C-vitaminban gazdag narancs. Emellett ennek fogyasztása csökkenti a stresszt és a szorongást, ami a leszokóknak igazán jól jöhet.

3. Spenót

Ez a zöldség folsavban és B9-vitaminban gazdag. Amíg a nikotin a testben van, addig felborulhat az alvási periódus, ennek helyreállításában segítenek ezek az anyagok. Továbbá abban is támogatják a szervezetet, hogy a leszokó leküzdje a megvonási tüneteket. Így fontos szerepet játszanak a mentális és érzelmi komfortérzetben is. 

4. Gyömbér

Ennek az erős ízű és illatú fűszernövénynek a fogyasztása enyhíti a nikotin utáni sóvárgást, támogatja a fogyást és csökkenti a méreganyagok és a nikotin véráramba jutását. Több olyan kellemetlen tünetet is megszüntet, amit a dohányzás abbahagyása okoz. 

5. Áfonya

A benne lévő gyümölcssav abban segít, hogy a megszokottnál gyorsabban távozzon a nikotin a véráramból. A nikotin emeli a vércukorszintet, az áfonya azonban csökkenti azt, így ha valaki ennek a gyümölcsnek a majszolgatásával próbálja kiváltani a cigarettázást, az jobban sakkban tudja tartani a megvonási tüneteket. 

6. Citrom

Ez a fanyar gyümölcs is jó fegyver a nikotin elleni harcban. A füstölők szervezetében egy szál cigi elszívása után legalább három napig a szervezetben marad a nikotin. A citromban lévő vitaminok és ásványi anyagok védik a bőrt és hatásosan küzdenek a megvonásos tünetek ellen. 

7. Sárgarépa

A benne lévő anyagok támogatják a cigarettázás miatt károsodott idegsejteket, a keringést és az agy működését. A benne lévő C- és K-vitamint erősíti a szervezet természetes védekezőrendszerét.

8. Gránátalma

A dohányzás emeli a szívverést, a vérnyomást és csökkenti a vér oxigénszintjét. Ezeket a káros tüneteket enyhíti a gránátalma fogyasztása. A gyümölcs javítja a vérkeringést és segít a szervezetnek a vörös vérsejtek termelésében. 

9. Búzacsíra

A dohányzás szűkíti a vér­ereket, a búzacsírában lévő E-vitamin azonban abban segít, hogy azok újra visszanyerjék rugalmasságukat. Ezzel javítja a keringési rendszert, így a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is csökkenti. 

10. Kelkáposzta

Azt már régen kiderítették erről a zöldségről, hogy ha valaki sokat eszik belőle, kevésbé valószínű, hogy rákos lesz. A kelkáposzta természetes forrása az antioxidánsoknak, melyek segítenek megszabadulni a testben felhalmozódott mérgektől, így a nikotintól is. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek