10 konyhai tipp a nikotinéhség ellen

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2016. február 22. 12:30
Aki leszokik a dohányzásról, annak nemcsak a berögzült mozdulatoktól kell szabadulnia, hanem a szervezetében felhalmozódott nikotintól is. Míg az előbbit az akaraterő támogatja, addig az utóbbit több könnyen beszerezhető élelmiszer segíti.
Bors

A cigarettában lévő erős függőséget okozó nikotin egy olyan vegyi anyag, amely képes blokkolni az ideg- és az izomsejtek működését. A sok káros hatása közül néhány: szapora szívverést okoz, növeli a vérnyomást és a stroke kockázatát. Egészségünk érdekében a jelenleg még dohányzóknak és a nemrég leszokóknak is érdemes minél hamarabb kitisztítaniuk a nikotint a szervezetükből. Ezek az ételek segítenek ebben. 

1. Brokkoli 

Nagy mennyiségben tartalmaz B5-, C- és B-vitamint, melyek számos fontos folyamat szabályozásáért felelősek. Ha ezek a vitaminok hiányoznak, akkor a test nem reagál optimálisan a kívülről jövő káros hatásokra. A brokkoli pótolja ezeket, továbbá anyagcsere-fokozó hatása miatt védi a tüdőt a méreganya­goktól. Emellett tartalmaz egy olyan gént (Nrf2), amely megvédi a tüdőt a sejtjeit támadó anyagoktól. 

2. Narancs

A dohányzás szinte kivonja a szervezetből a C-vitamint, így a dohányosok számára elengedhetetlen ennek folyamatos pótlása. Ez még a cigi végleges letevése után is sokáig szükséges. Erre kiváló a C-vitaminban gazdag narancs. Emellett ennek fogyasztása csökkenti a stresszt és a szorongást, ami a leszokóknak igazán jól jöhet.

3. Spenót

Ez a zöldség folsavban és B9-vitaminban gazdag. Amíg a nikotin a testben van, addig felborulhat az alvási periódus, ennek helyreállításában segítenek ezek az anyagok. Továbbá abban is támogatják a szervezetet, hogy a leszokó leküzdje a megvonási tüneteket. Így fontos szerepet játszanak a mentális és érzelmi komfortérzetben is. 

4. Gyömbér

Ennek az erős ízű és illatú fűszernövénynek a fogyasztása enyhíti a nikotin utáni sóvárgást, támogatja a fogyást és csökkenti a méreganyagok és a nikotin véráramba jutását. Több olyan kellemetlen tünetet is megszüntet, amit a dohányzás abbahagyása okoz. 

5. Áfonya

A benne lévő gyümölcssav abban segít, hogy a megszokottnál gyorsabban távozzon a nikotin a véráramból. A nikotin emeli a vércukorszintet, az áfonya azonban csökkenti azt, így ha valaki ennek a gyümölcsnek a majszolgatásával próbálja kiváltani a cigarettázást, az jobban sakkban tudja tartani a megvonási tüneteket. 

6. Citrom

Ez a fanyar gyümölcs is jó fegyver a nikotin elleni harcban. A füstölők szervezetében egy szál cigi elszívása után legalább három napig a szervezetben marad a nikotin. A citromban lévő vitaminok és ásványi anyagok védik a bőrt és hatásosan küzdenek a megvonásos tünetek ellen. 

7. Sárgarépa

A benne lévő anyagok támogatják a cigarettázás miatt károsodott idegsejteket, a keringést és az agy működését. A benne lévő C- és K-vitamint erősíti a szervezet természetes védekezőrendszerét.

8. Gránátalma

A dohányzás emeli a szívverést, a vérnyomást és csökkenti a vér oxigénszintjét. Ezeket a káros tüneteket enyhíti a gránátalma fogyasztása. A gyümölcs javítja a vérkeringést és segít a szervezetnek a vörös vérsejtek termelésében. 

9. Búzacsíra

A dohányzás szűkíti a vér­ereket, a búzacsírában lévő E-vitamin azonban abban segít, hogy azok újra visszanyerjék rugalmasságukat. Ezzel javítja a keringési rendszert, így a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is csökkenti. 

10. Kelkáposzta

Azt már régen kiderítették erről a zöldségről, hogy ha valaki sokat eszik belőle, kevésbé valószínű, hogy rákos lesz. A kelkáposzta természetes forrása az antioxidánsoknak, melyek segítenek megszabadulni a testben felhalmozódott mérgektől, így a nikotintól is. 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.