Test és lélek

Ezért ne engedjük lányunkat a homokozóba meztelenül

Huszti Zoltán

2015. július 8. szerda 13:30

A strandolás, a meleg, a fülledt idő és a medence komoly veszélyeket tartogat a női egészség számára. Pedig a problémák egy része megelőzhető lenne.

Nyaralás alkalmával alig várjuk, hogy a hűs vízbe vessük magunkat, majd órákon át napozzunk a parton. Ebben az időszakban jelentős mértékben megnő a hüvelyi fertőzések miatt nőgyógyászhoz fordulók száma. Ilyenkor több gondot kéne fordítani az intimhigiéniára.

– Más és más dologra kell figyelni a különböző korosztályoknál – mondta a Borsnak dr. Szabari Erika nőgyógyász, gyermeknőgyógyász szakorvos.

– A kisgyermekeknél bakteriális vagy gombás fertőzés alapvetően nincs, mert a hüvely steril, de ezért érzékenyebb is bármilyen kórokozóra. Ezért ne engedjük a kislányokat meztelenül homokozóba! Amikor a menses kialakul, a hüvelyflóra a tejsavbaktériumok miatt savas kémhatású lesz, ami véd a fertőzések és az amúgy is jelen lévő gombák elszaporodása ellen. Amennyiben ezt a ph-t valami tönkreteszi, minél előbb helyre kell állítani. Két-három nappal a nyaralás előtt a savas kémhatás megerősítésére érdemes a gyógyszertárban recept nélkül kapható hüvelykúpot használni. Nyaraláskor naponta egyszer tejsavtartalmú mosakodószerrel az intim testrészeket kívülről meg kell mosni – hívta fel a figyelmet a szakember.

Dr. Szőnyi György nőgyógyász a nyaralni, fesztiválozni készülő lányoknak „üzent".

– A szexuá­lis életet még nem élő lányok a menstruáció alatt inkább használjanak intim betétet. Ha mégis a tampont részesítenék előnyben, azt 2-4 óránként alapos kézmosás után cseréljék, és éjszakára semmiképpen ne hagyják bent. A lányok figyeljenek arra, hogy a sokak által használt illemhelyeken ne üljenek az ülőkére. Tanga helyett inkább viseljenek kis méretű bugyit, ami ugyanúgy lehet szexis. Ha menstruáció alatt tamponnal mennek a vízbe, utána azonnal cseréljék ki, mert megszívja magát vízzel. A medencékben, tavakban való szeretkezés pedig bármilyen romantikus is, komoly fertőzésveszéllyel jár. A klóros víz a hüvelyi ph-t változtatja meg, a szabad vízzel pedig kórokozók juthatnak be. 

További cikkek

Intim

Öt mondat, amit senki sem akar hallani szex után

Ezotéria

Izgalmas napok elé néz a szerelemben ez a három csillagjegy

Ez is érdekelhet

vg.hu

Koronavírusban elhunyt az énekesnő, aki szándékosan fertőzödött meg

likebalaton.hu

Lúd, s virágváza a kúton – balatoni különlegességek

origo.hu

A megengedett sebesség duplájával mértek be egy autóst a 4-esen, kártyával azonnal fizetett

nemzetisport.hu

Olasz Kupa: négyszer köszönt be, nyolc közé jutott a Juve

vg.hu

Magyarországnak még sohasem volt ekkora értékű aranytartaléka

borsonline.hu

Gyomorforgató, mi került elő a férfi fagyasztójából, még a rendőrök is rosszul lettek

ripost.hu

Meglepő elmélettel állt elő a gyerekek tömeges megbetegedéséről a magyar orvos

nemzetisport.hu

FIFA-gála: Nem csináltam semmit, ami miatt dühös lehet rám – Lewandowski Messiről

origo.hu

Meccs közben esett össze a labdaszedő kislány - videó