Test és lélek

Dolly: Nem hiányzik, hogy elmeneküljek a világ elől

A. T.

2015. július 12. vasárnap 14:00

A Dolly Roll énekesnője odafigyel lelki egyensúlyára, mert tudja, ezáltal sok testi bajt elkerülhet. Csak saját készítésű ételt fogyaszt, frissen préselt búzafűlével indítja a napjait.

Kirobbanó formában van. Minek köszönheti a fittségét?

Már fiatalabb koromban is része volt az életemnek a rendszeres testmozgás, és mindig igyekeztem egészségesen táplálkozni. Ma is olyan ízeket keresek, amelyeket a szüleim is szerettek, így a tőlük tanult receptek alapján főzök és állítom össze az étrendemet. 2000 óta van jelen az életemben a búzafűlé. Érezhető a hatása, a bőröm is szebb, energikusabb és kétség kívül egészségesebb lettem, mióta rátaláltam. Annak idején a zenekarban a fiúk még megmosolyogtak miatta, de már ők is elismerik a jótékony hatásait. Minden reggel ezzel indítom a napot, nekem ez olyan, mint másnak a kávé. Ezenkívül rengeteg csírát, zöldséget, gyümölcsöt fogyasztok. Naponta eszem 4–5 szem diót, a C-vitamint sem kerülöm. Próbálok sok folyadékot inni. A cukros italokat kerülöm, inkább a savanykás ízvilágot szeretem. Az ásványvízbe citromot facsarok, teszek bele egy kis sót, és ezt iszogatom.

Azt mondják, kifejezetten válogatós, ha ételről van szó.

Csak a saját magam által főzött ételeket eszem meg, készételeket nem fogyasztok. Amit én megfőzök, azt pontosan tudom, miből van.

Ezek szerint nem gyakran fordul meg éttermekben.

Gyakorlatilag alig. Mondjuk akkor, ha oda beszéltem meg egy interjút, akkor maximum fagyizom vagy kapucsínózom. Annyira hozzászoktam a saját ízeimhez, hogy nagyon hamar elrontom a gyomrom. Ez mindig is így volt.

Mi történik, ha nem otthon éri az éjszaka és nem tudja a saját főztjét enni?

Ilyen nincs, valahogy mindig hazakeveredem, de ha nagyon elkerülhetetlen az éttermi fogyasztás, akkor rántott sajtot választok.

A testmozgást is olyan szigorúan veszi, mint az étkezést?

Nem, de fontos része az életemnek. Szerencsére ezen a téren is elég jó vagyok. Annak idején rengeteget sportoltam. Lovagoltam, úsztam, kézilabdáztam, atletizáltam, vitorláztam... Ezek formálták a testemet, erősítettek. El kell fogadnunk, hogy a mozgásra mindenkinek szüksége van. Én szeretek a szabad levegőn lenni, sokat sétálni, játszani az állataimmal. Ha úgy adódik, lift helyett lépcsőn közlekedem, és időnként itthon is nekiállok tornázni, bár ez régebben sokkal jellemzőbb volt rám. Most nekem a színpad a torna. Nem az a fajta előadó vagyok, aki a koncertek alatt csak egy helyben álldogál. Előfordul, hogy egy buli alatt 1–1,5 kilót is lemozgok...

Sokat tesz az egészségéért, ennek ellenére szokott beteg lenni?

Nem jellemző. A búzafű fogyasztása erőssé tett. Mielőtt elkezdtem inni, előfordult, hogy az egész telet végigbetegeskedtem. Hajlamos voltam a légúti fertőzésekre. Télen felöltöztem, bementem a hidegből egy fűtött helyiségbe, azonnal megizzadtam és megfáztam. Volt, hogy tüdőgyulladást kaptam, de még úgy is felléptem.

A jó vagy a rossz betegek csoportjába sorolja önmagát?

A jó betegek közé. Mikor vakbélgyulladással operáltak és azt mondták, mozogni kell a műtét után, nem mutattam a fájdalmamat, hanem mentem és csináltam. Ha ritkán beteg is vagyok, mindent megteszek a gyógyulásomért.

Orvostudomány vagy a természetgyógyászat?

Mindkettő. Kezdetben a mentőszolgálatnál dolgoztam, sok információ rám ragadt, kicsit más szemmel látom a betegségeket, és még van olyan személy az ismeretségi körömben, akihez bármikor bizalommal fordulhatok. Szoktam is. Elmondják, mit tegyek, és én megfogadom. Hajlok a természettudományok felé, így a gyógyfüveket, teákat, mézet sem hagyom ki a terápiából.

Hajlamos a hipochondriára?

Egyáltalán nem. Ha én orvoshoz megyek, akkor ott már gond van.

Hisz abban, hogy a lelki problémák testi megbetegedésekhez vezethetnek?

Igen. A kiegyensúlyozatlan, gondokkal küzdő embereket hamarabb utolérik a betegségek. Régebben én is nagyon izgulós voltam, vagy ha úgy tetszik, stresszes, és ez általában a gyomromra ment. Ez a mai napig érzékeny, de már máshogy állok az engem ért hatásokhoz. Letisztultak bennem a dolgok, és ez sokat számít. A stressz rendkívül alattomos, igyekezzünk elkerülni

Szán időt a nyaralásra, pihenésre az idei nyáron?

Munka, munka és munka. Szerencsére sok felkérésünk van, és mi megyünk, csináljuk a bulikat. Most
épp a július 17-ei stadionbeli koncertünkre készülünk gőzerővel, ahol együtt lépünk fel az 1980-as évek nagy világsztárjaival, de minden hétre jut fellépés. Nem unatkozunk.

Ezek szerint a nyaralás idén kimarad a programból?

Nyaralás? Én az elmúlt 35 év alatt egyszer voltam két hét szabadságon. Egy-két nap pihenés nyáron is belefér az életembe, de mi akkor dolgozunk, amikor mások pihennek. Őket szórakoztatjuk, mondhatni, állandó készenléti állapotban vagyunk. Ráadásul nem szeretek nyaralni, nem is járok. Nekem nem hiányzik, hogy elmeneküljek a világ elől pár hétre. Nem tudnék kikapcsolódni.

Akkor hogyan tölti fel az energiakészletét?

Számomra az otthonom a nyugalom szigete. Oda nem jöhetnek idegenek vagy például tévéstáb. Szeretek az állataimmal foglalkozni, kertészkedni, főzőcskézni, vagy csak kifeküdni a napra. Köszönöm szépen, jól elvagyok otthon.

További cikkek

Intim

Öt mondat, amit senki sem akar hallani szex után

Ezotéria

Izgalmas napok elé néz a szerelemben ez a három csillagjegy

Ez is érdekelhet

borsonline.hu

Most jött: Mentőhelikoptert riasztottak az M1-esre, tömegbaleset történt

she.life.hu

5 dolog, ami arra utal, hogy a pasid nem áll készen az elköteleződésre

beol.hu

Bejelentették a Fidesz Békés megyei képviselőjelöltjeit

origo.hu

Elpusztult Ozzie, a világ legidősebb hím gorillája

nemzetisport.hu

NBA: 16 239 meccsre egy ilyen csoda jutott; most újra – videó!

vg.hu

Lefújja az utazási korlátozásokat az Európai Unió

life.hu

Csollány Szilveszter kifutott az időből: ez a beavatkozás megmenthette volna az életét

nemzetisport.hu

MTK: közleményben indokolják, miért nem járultak hozzá a halasztáshoz

life.hu

Megdöbbentő dolog derült ki a Covid-oltásokról: sok esetben ez okozza a mellékhatásokat

origo.hu

Meghozta az autós futár a rendelést, meglátta a lépcsőt, a következő jelenet eszméletlen volt