Leegyszerűsítve: ha napokig idegeskedünk valami miatt, akkor azt nevezhetjük stresszes állapotnak. A stressz amellett, hogy biokémiai folyamatokkal jár a testben, komoly károkat okozhat: ingerlékennyé tesz, megterheli a szívet, fáradtságérzetet okoz.
Nem véletlenül, hiszen stressz hatására testünk gyakorlatilag lemerül: a vitaminok és az ásványi anyagok is gyorsabban ürülnek a szervezetből.
Szervezetünk mellett a tudatunk is kompenzálni próbálja a tartós feszültséget, általában valamilyen figyelemelterelő módszerrel. Ezek között lehet a túl sok alvás, a túlzásba vitt szórakozás vagy az evés.
A stresszevés persze nem csak fejben dől el, ilyenkor szervezetünk bizonyos biokémiai folyamatok miatt is kívánja, vagy épp nem kívánja az ételt.
Több tanulmány is kimutatta: a stresszevők hajlamosabbak az elhízásra és nagyobb arányban fogyasztanak magas kalóriatartalmú nassolnivalókat, sokszor ugyanazt a faja terméket. Gondoljunk bele: nincs nagy különbség a stressz miatti dohányzás vagy a nassolás között, a motiváció ugyanaz: figyelemelterelés és kompenzáció.
Mi lehet a megoldás stresszevés ellen? Első és legfontosabb: kerülni kell a tartós stresszhelyzeteket. Persze könnyű mondani, hiszen egy a munkából eredő stressz vagy egy idegesítő főnök nem cserélhető le csak úgy. Ilyenkor érdemes életmódot, vagy végső esetben munkahelyet váltani, de a sport, jóga, relaxáció vagy egy pszichológus is segíthet.
Ha ezek sem segítenek, nassoljunk zöldséget és gyümölcsöt! Egyrészt egészségesek, másrészt segítenek pótolni a stressz során szervezetből kiürülő vitaminokat és ásványi anyagokat. Ezek közül a C- és E-vitamin, a folsav, a magnézium, a cink, szelén és a béta-karotin pótlása a legfontosabb.
Egyen narancsot, banánt, almát, dióféket, mandulát, sárgarépát, paprikát, brokkolit, avokádót, zöldborsót, tonhalat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.