Test és lélek

Egészségesen él és példaképeit követi a szegedi tini sztársportoló

Bors

2015. május 22. péntek 21:30

A 14 éves, szegedi Zádori Réka - korosztályában kétszeres magyar bajnok teniszező - keményen dolgozik a sportban, egészségesen él, hogy valóra váljon az álma, és egyszer majd egy neves amerikai egyetem teniszcsapatának a tagja lehessen.

– Majdnem sírtam. Még egy méhecske is megcsípett, amikor az első szettet elbuktam a női 16 éves korosztály szerb ranglistagyőztesével szemben. De összeszedtem magam, és megnyertem a mérkőzést. Ilyenkor egy álmom válik valóra – avat be Zádori Réka, a szegedi Gellért SE korosztályában kétszeres magyar bajnok és magyar ranglista második helyezett teniszezője.

– Nyolc-kilenc éves lehettem, amikor először kimentem az apukámmal ütögetni, és nagyon megtetszett. Elkezdtem rendszeresen edzésre járni. Kezdetben nem tartottak ügyesnek, de elhatároztam, hogy megmutatom, mire vagyok képes. Heti tizenöt órát edzek, ha nem labdás edzéseim vannak, akkor kondizok, vagy elmegyek futni a Maros-partra. Igyekszem egészségesen táplálkozni: sok gyümölcsöt, zöldséget és húst eszem – világít rá a 14 éves élsportoló, aki nagy teniszezők meccseit, világklasszisok játékát elemzi, sokszor késő este, tanulás után.

– Minden meccsemről fogalmazást írok, amelyben kiértékelem, hogy mi az, amit jól csináltam, és min kell változtatnom. Viktorija Azarenka fehérorosz olimpiai bajnok teniszező, aki nagyon tud küzdeni és a mindig mosolygós Caroline Wozniacki, egykori világelső a kedvencem. A szabadidőközpontban is vannak példaképeim, Barzó Lilla és Bíró André. Ők is a szegedi Gellért SE sikeres teniszezői. Szurkolnak nekem, és olykor edzőmeccseket is játszunk – boldog vagyok, amikor velük gyakorolhatok – meséli Réka.

Magányos küzdősport

Trénere, Hajnal István hozzáteszi: – Van olyan ifjú sportoló, akinek viszont Réka a példaképe. Talán sokan nem tudják, de a tenisz a világ legmagányosabb küzdősportja,csak éppen húsz méterre van az ellenfél. Szép taktikai sport, amelyben rengeteget lehet játszani. A gyerekeknek a labdaérzéken túl a térkoordinációja is fejlődik. Egész testüket átmozgatja, javul az állóképességük és a tüdőkapacitásuk, hiszen játék alatt – kisebb sprintekkel – folyamatos kardiomozgást végeznek, ami jó hatással van a vérkeringésre, ezáltal az anyagcserére és az izomzatra. Szoktak aggódni, hogy kicsit féloldalas mozgás, de ezt kiforrott kondiedzésekkel egyensúlyban lehet tartani – magyarázza a Gellért Tenisziskola edzője.

Felismerhető a tehetség

Réka bevallotta, a sportolás miatt kevesebb ideje jut a tanulásra. Mégis, amikor azzal foglakozik, összeszedettebb, gyorsabban végez a házi feladattal. Hajnal István ezzel kapcsolatban azt is elmondja, hogy a versenyzés a gyerekeknek komoly koncentrációs feladat, amellyel az idegrendszerüket is tréningezik. A pályán önálló döntéseket hoznak. Nem lesz mindenkiből élsportoló, de nem is ez a cél; a tenisz életre nevel, „küzdőszellemet rak" a gyerekekbe. Csapat kovácsolódik, barátságok szövődnek. Az a tapasztalata, hogy aki a pályán megállja a helyét, az az életben is.

– Sokan kezdenek el hobbiból teniszezni, hiszen ezt a sportot akár 70-80 éves korig lehet űzni. Mivel nincs közvetlen testi kontakt az ellenféllel, kevésbé sérülésveszélyes – tudjuk meg a szakembertől. Arról is faggattuk, rögtön felismerhető-e a tehetség.

– Öt-hét éves korban már megmutatkozik, ha egy gyerek jó labdaérzékkel, mozgáskoordinációval rendelkezik. Majdnem teljesen mindegy, hogy őket focizni, kézilabdázni vagy teniszezni viszik, mindenhol ügyesek lesznek. Mivel nekik az elején könnyen megy a sport, nincsenek rákényszerülve, hogy megtanuljanak küzdeni. Többségük egyszer csak azt veszi észre, hogy tizennégy-tizenöt évesen lehagyják őket azok a gyerekek, akik keményebben dolgoznak. A Rékához hasonló adottságú gyerekekből lesznek többnyire a sportolók – fanatizmussal sokkal messzebbre lehet jutni.

Amerikai továbbtanulás

Az elmúlt 15 évben 15-20 válogatott játékost nevelt ki a szegedi Gellért SE. Susányi Zsófia például most végez a kaliforniai Berkeley-n, teniszösztöndíjjal került ki. Zádori Rékának is hasonló céljai vannak. Az edzője szerint minden adottsága megvan hozzá, hogy sokra vigye. Idén mindhárom, korosztályában rendezett első kategóriás teniszversenyt megnyerte. Ez zsinórban hatszor sikerült neki, ami a leány korosztályából a közelmúltban még senkinek.

További cikkek

Intim

Öt mondat, amit senki sem akar hallani szex után

Ezotéria

Izgalmas napok elé néz a szerelemben ez a három csillagjegy

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Ligue 1: Mbappé belőtte a 10. gólját, ünnepelték Ramost

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 16.: A Bika kimondja, amit gondol, a Halak bizonyít vasárnap

origo.hu

Békésen autózott a kihajtó felé, sikítani se volt ideje, és már az élete volt a tét - videó

szon.hu

"Igen... Ki van csatolva..." - Megfékezhetetlenek Nemazalány gömbölyű mellei!

origo.hu

A kamerákat és a GPS-t is kihagyták ebből a mobilból, a magánszférára tekintettel

nemzetisport.hu

PL: Coutinho hősként tért vissza – a Villa pontot mentett az MU ellen

vg.hu

Komoly sokk érte
 a szerb áramszektort

mandiner.hu

Aki parizerrel akar kormányt váltani – Jakab Péter portréja

borsonline.hu

Iszonyatosan kínos: Egy fotón felejtett apró részlet buktatta le a hűtlen fiatalt

ripost.hu

Ájultra erőszakolták a 3 gyermekes édesanyát, borzalmas, ki művelte ezt vele

origo.hu

Átadták a Hauszmann-rámpát a budai Várban