Test és lélek

A mingli nem szingli: hódít a wellnessviszony

Balajti Péter

2015. február 28. szombat 17:00

Egyre többen élnek úgy, hogy csak hetente, kéthetente találkoznak a párjukkal, amúgy mindenki éli a saját életét. Az új formának már neve is van, ők a minglik, akik csak a kellemes programokat osztják meg egymással, a hétköznapok gondjait nem.

– Van egy kis időm, de aztán indulnom kell, mert péntek este van, s vasárnap délutánig elválaszthatatlanok leszünk a kedvesemmel, Diával – hadarja Károly, aki felhőtlenül boldognak érzi magát, miközben a magánéletét ismerő környezete csak csóválja a fejét.

– Három éve alkotunk egy párt, ami már most bő egy esztendővel hosszabb az egykori házasságomnál. Persze lehetne méricskélni, összerakosgatni az együtt töltött órákat, napokat, akkor változna az állás, de szerintem nem ez a lényeg, hanem a kölcsönös szeretet és szerelem intenzitása – vélekedik a 37 éves férfi.

– Nem terveztük, sőt, egy kicsit féltünk is, hogy hamar befuccsol a viszonyunk, ám legnagyobb meglepetésünkre nagyon is működik ez az egész. A párom is túl van egy váláson, a bíróság neki ítélte a gyereket, a kiskrapek 13 éves, így főként akkor vagyunk együtt a szerelmemmel, amikor az exe vigyáz a csemetére. Élvezem, hogy maximálisan oda tudunk figyelni egymásra, így a kéthetente együtt töltött hétvégék olyanok, akár egy nászút – mondja, majd hirtelen összeráncolja a homlokát.

– Pedig mennyire igyekeztek megóvni mindkettőnket ettől a kapcsolattól. Diát azzal idegesítették, hogy minden nélküle töltött éjszakán más nőt viszek majd az ágyamba, engem meg azzal húztak, hogy csak pótpapának kellek. Úgy döntöttünk, elejét vesszük, hogy a boldogságunkra irigyek bogarat ültessenek a fülünk­be, így aztán leültünk és elmondtuk egymásnak az összes baromságot, ami előkerült a társaságainkban. A lényeg, hogy kölcsönösen megbízunk egymásban, a hűség az alap. Dia élvezi, hogy nem telepedem rá és megkímélem az esetleges gyereknevelési tanácsaimtól, én pedig nagyra értékelem, hogy hétfő esténként hajnalig zsugázhatok a haverokkal, s a legtöbb hétköznapon kedvemre filmezhetek. Kell ennél több?

 

A sztároknál sem ritka

Az európai álompár, Vincent Cassel és Monica Bellucci csaknem másfél évtizedig elválaszthatatlannak tűnt, holott országhatárok és saját erőből felépített otthonok falai álltak közöttük, de szenvedélyük sokáig nem ismert akadályt. Igaz, nemrég bejelentették, hogy hivatalosan is különválnak. Ahogy Johnny Depp és Vanessa Paradis álomkettőse is a múlté már.

Pedig a független filmekben előszeretettel munkát vállaló Depp mindig igyekezett haza Franciaországban élő szerelméhez. Ám aztán Hollywood elcsábította a férfit, aki egyre inkább csúcsra tört, s végül a Rumnapló című film munkálatai során nem csak a derekát adta be Amber Heardnek, aki életkora alapján a lánya lehetne, de a kezét is megkérte.

Furcsa kapcsolata miatt került címlapra Hajós András, aki bevallotta, közös gyermekük miatt maradt felesége mellett, miközben az asszony engedélyével a hétvégéket új szerelmével tölti.

 

Mérsékelt elkötelezettség

– Míg a házasság lényege, hogy a pár jóban-rosszban kitart egymás mellett, addig a minglilét csak a párkapcsolat jó oldalára korlátozódik – mondja dr. Domján Mihály családterapeuta. – Nem véletlenül hívom ezt wellnesskapcsolatnak, amelyben a felek, bár hűségesek egymáshoz, tudatosan és szándékosan nem élnek egy fedél alatt. Megvan köztük a szexualitás és a párbeszéd is, ám külső vagy belső korlátok miatt az elköteleződés csupán mérsékelt. Találunk közöttük elvált szülőket, akik csak minden második hétvégére szabadulnak fel a gondviselői teendők alól, egymástól távol lakókat, illetve munkájuk miatt kétlaki életet élőket.

– S ott vannak azok, akik túl sokáig éltek egyedül, esetleg egy erős kontroll alól szabadultak fel. Számukra létfontosságú a kapcsolaton belüli szabadság. Ezzel szemben a válás után levők korábbi fájdalmaik és sérelmeik miatt választhatják a ming­li kapcsolatot, mert képtelenek teljesen elköteleződni.

– Hiszem, hogy a mingliség csak egy állomás, mely akár hosszú évekig, akár egy egész évtizedig is működhet a felek kölcsönös beleegyezésével és jóváhagyásával. A mingliség addig működik, amíg az egyik fél nem érzi úgy, hogy többet akar. Ha a pár közel azonos időben éri el ezt az állapotot, a kapcsolat magasabb szintre léphet, ellenkező esetben a vékonynak tűnő kötelék kettészakadhat.

További cikkek

Intim

Öt mondat, amit senki sem akar hallani szex után

Ezotéria

Izgalmas napok elé néz a szerelemben ez a három csillagjegy

Ez is érdekelhet

life.hu

Ismert tévés oldalán vigasztalódott Csuti, többen is látták őket a Margitszigeten

metropol.hu

Tűz ütött ki a budapesti Szent Imre kórházban

life.hu

Hetente csak háromszor zuhanyozik ez a nő: népharag zúdult rá

vg.hu

Új roncsprogrammal szabadulnak az autómatuzsálemektől

szoljon.hu

Saját kézzel befejezték, most eladnák a szuper szolnoki otthont tulajdonosai

origo.hu

Elegánsnak ígérkezik a Google okosórája

nemzetisport.hu

Női kézi BL: győzött a Rosztov, és átvette a vezetést A-csoportban

vg.hu

Autóbalesete volt Arnold Schwarzeneggernek

ripost.hu

Kiadták a riasztást: mutatjuk, hol fog szakadni a hó ma is

magyarnemzet.hu

Súlyos autóbalesetet okozott Arnold Schwarzenegger + fotók

borsonline.hu

Sokkot kaptak a vásárlók: holtan találtak egy eladót a boltban