Az alma a tökéletes gyümölcs: egészséges finomság és gyógyszer, az orvosok természetes konkurenciája.
Már az egyiptomiak, a görögök és nyomukban a rómaiak is tisztelték és szerették az almát, nem véletlen, hogy számtalan változatot nemesítettek belőle. Nemcsak a hasmenés gyógyítására használták, hanem minden betegségre ezt adták első kezelésként.
Sokáig almával helyettesítették a kinint. Tökéletessége jelölte ki szerepét a mitológiában is: az érzéki szerelem és az eredendő bűn szimbóluma volt. Aki almával álmodik, az csábításra számíthat.
Fahéjas kompót
Hozzávalók 4 adaghoz: 10 db közepes alma, 1,5 liter víz, ízlés szerint cukor, 2 darab egész fahéj, 3-4 darab egész szegfűszeg
Hámozzuk meg az almát, szedjük ki a magházát, és vágjuk vékony szeletkékre. Forraljuk a vizet a cukorral, a fahéjdarabokkal és a szegfűszeggel kb. 10 percig. Ha belefőtt a fűszerek íze, beletehetjük az almaszeleteket, és még 2-3 percig együtt főzzük, amíg az alma megpuhul. Vegyük ki belőle a fűszereket, és akár melegen is tálalhatjuk.