A tehén őssejtjeiből készülő hús nyersen a kagylóra hasonlít, az embereket nehéz lesz rávenni, hogy az állatok védelme érdekében inkább ezt egyék.
A világ első, kémcsőben készült hamburgerét szolgálják fel a héten Londonban - írja az Independent. A 31 grammnyi hús prototípusa 3 ezer vékony csíkból készült, amiket egy tehén őssejtjeiből állítottak elő. Anyaga nyersen olyasmi, mint a tintahal vagy a kagyló húsa. Gyártása összesen 250 ezer fontba, vagyis több mint 86 millió forintba került.
“Jelenleg mezőgazdasági kapacitásunk 70 százalékát az élő állatok tenyésztéséből származó hús előállítására fordítjuk. Szükségünk lesz alternatívákra, mert ha nem teszünk semmit, a hús luxuscikk és irtó drága lesz” - mondta a lapnak Mark Post, a kutatás vezetője, a Maastrichti Egyetem munkatársa.
A hús négy lépcsőben készül. Elsőnek az őssejteket nyerik ki a szarvasmarha izomszövetéből, majd egy szaporodást elősegítő közegben tartják, ami után egyfajta ragacsos szövet jön létre. Az így létrejött izmot laboratóriumban “megfeszítik”, aztán a 3 ezer, lombikban nőtt szálat 200 mesterséges zsírdarabbal darálják össze és húspogácsát gyúrnak belőlük. Az egész folyamat 6 hetet vesz igénybe.
A lombikhúst az állatvédők is támogatják, mert így az állatoknak kevesebbet kell szenvedniük - mondta Ben Williamson, a Peta állatvédő szervezet szóvivője.
Az embereket viszont nehéz lesz rávenni arra, hogy a lombikhúst megegyék. Post szerint az íz és a fogyaszthatóság érdekében a termékhez adható még zsír és egyéb tápanyag, de mindenekelőtt az élelmiszer-szabadalmi hivatal előtt kell bizonyítaniuk, hogy a műhús tápértéke azonos a természetesével, és emberi fogyasztása biztonságos.