Fagyasztott zöldséggel a hosszú tél ellen

tél
PUBLIKÁLÁS: 2013. április 06. 18:00
A hosszúra nyúlt tél után szervezetünk egyre inkább kiéhezik a friss zöldségekre, gyümölcsökre. Ezeket ilyenkor még nehéz beszerezni, de jó hír, hogy a külföldről napokig zötykölődő termékek helyett vehetünk afféle finomságokat is, melyek pont olyanok, mint néhány órával a betakarítás után.
Bors

– Még a piacokon sincs annál frissebb termék, mint amilyenek a gyorsfagyasztott zöldségek és gyümölcsök – mondta Cseh László a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke. – A hűtőiparban használt technológia szerint ezeket a termékeket közvetlenül a betakarítás után egy kíméletes feldolgozással mínusz 28-30 C fokon néhány perc alatt lefagyasztják, és mínusz 18 fok alatti hőmérsékleten tárolják.

A feldolgozás során, tartósítószer hozzáadás nélkül minden vitamint és ásványi anyagot megtartanak bennük, hogy felengedés után teljesen biztonsággal fogyaszthatók legyenek. Fagyasztás előtt néhány percig 90-95 C fokon előfőzik a zöldségeket, ezalatt a bennük lévő enzimek működése teljesen leáll, így fagyasztás alatt nem tud megromlani, viszont a bennük lévő vitaminok és tápanyag tartalmuk megmarad.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy házilag fagyasztott termékeknél ez az eljárás nem biztosítható. Amennyiben 2-3 kilónál nagyobb mennyiségű terméket raknak a hűtőládába, a fagyasztási folyamat elhúzódik, akár több óra, vagy nap is lehet, így pedig nem őrzik meg a frissességüket. 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.