Test és lélek

Fagyasztott zöldséggel a hosszú tél ellen

Bors

Létrehozva: 2013.04.06.

A hosszúra nyúlt tél után szervezetünk egyre inkább kiéhezik a friss zöldségekre, gyümölcsökre. Ezeket ilyenkor még nehéz beszerezni, de jó hír, hogy a külföldről napokig zötykölődő termékek helyett vehetünk afféle finomságokat is, melyek pont olyanok, mint néhány órával a betakarítás után.

– Még a piacokon sincs annál frissebb termék, mint amilyenek a gyorsfagyasztott zöldségek és gyümölcsök – mondta Cseh László a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke. – A hűtőiparban használt technológia szerint ezeket a termékeket közvetlenül a betakarítás után egy kíméletes feldolgozással mínusz 28-30 C fokon néhány perc alatt lefagyasztják, és mínusz 18 fok alatti hőmérsékleten tárolják.

A feldolgozás során, tartósítószer hozzáadás nélkül minden vitamint és ásványi anyagot megtartanak bennük, hogy felengedés után teljesen biztonsággal fogyaszthatók legyenek. Fagyasztás előtt néhány percig 90-95 C fokon előfőzik a zöldségeket, ezalatt a bennük lévő enzimek működése teljesen leáll, így fagyasztás alatt nem tud megromlani, viszont a bennük lévő vitaminok és tápanyag tartalmuk megmarad.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy házilag fagyasztott termékeknél ez az eljárás nem biztosítható. Amennyiben 2-3 kilónál nagyobb mennyiségű terméket raknak a hűtőládába, a fagyasztási folyamat elhúzódik, akár több óra, vagy nap is lehet, így pedig nem őrzik meg a frissességüket. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek