A palacsintát szinte mindenki szereti, ám néha a rajongók is elunják a hagyományos lekváros, túrós, avagy kakaós ízesítést. Gasztronómiai rovatunkban ezért most egy valódi különlegesség receptjét ajánljuk a Bors-olvasóknak.
Hozzávalók 25 darabhoz
Tésztához: 25 dkg liszt, 15 dkg tehéntúró, 10 dkg kristálycukor, 3 db tojás, 3-4 dl tej, 3 dkg élesztő, 10 dkg vaj, csipet só, 1 citrom lereszelt héja, olaj a sütéshez
Tálaláshoz: vaníliás cukor és porcukor,darabos gyümölcslekvár
Elkészítés
1. A palacsintatésztánál valamivel sűrűbb masszát készítünk. Robotgépben habosra törjük a túrót egy tojással, a kristálycukor felével és a puha vajjal. Kevés cukros langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt.
2. A liszthez adjuk a félretett cukrot, a csipet sót, a reszelt citromhéjat. Villával összetörjük a két tojást, hozzáöntjük a tejet, beledolgozzuk a lisztet, majd hozzáadjuk a túrót és a felfuttatott élesztőt. Összekeverjük az egészet, s letakarva fél óráig langyos helyen kelesztjük.
3. Miután másfélszeresére duzzadt a tészta, kiolajozott, forró tarkedlisütő mélyedéseibe kanalazzuk, a tetejét elegyengetjük, és két oldalról átsütjük. Teflonserpenyőben is süthetjük, így kanállal kell körbeigazítani a még nyers masszát. A készre sült tarkedliről felitatjuk az olajat, majd meghintjük vaníliás porcukorral.
4. A gyümölcslekvárt felmelegítjük egy lábasban, s tálaláskor ezzel locsoljuk meg a tarkedlit.
Elkészítési idő: 60 perc