Tarkedli túróval és gyümölccsel

desszert
PUBLIKÁLÁS: 2012. szeptember 15. 00:00
A palacsintát szinte mindenki szereti, ám néha a rajongók is elunják a hagyományos lekváros, túrós, avagy kakaós ízesítést. Gasztronómiai rovatunkban ezért most egy valódi különlegesség receptjét ajánljuk a Bors-olvasóknak.
Bors

Hozzávalók 25 darabhoz

Tésztához: 25 dkg liszt, 15 dkg tehéntúró, 10 dkg kristálycukor, 3 db tojás, 3-4 dl tej, 3 dkg élesztő, 10 dkg vaj, csipet só, 1 citrom lereszelt héja, olaj a sütéshez 

Tálaláshoz: vaníliás cukor és porcukor,darabos gyümölcslekvár

Elkészítés

1. A palacsintatésztánál valamivel sűrűbb masszát készítünk. Robotgépben habosra törjük a túrót egy tojással, a kristálycukor felével és a puha vajjal. Kevés cukros langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt.
2. A liszthez adjuk a félretett cukrot, a csipet sót, a reszelt citromhéjat. Villával összetörjük a két tojást, hozzáöntjük a tejet, beledolgozzuk a lisztet, majd hozzáadjuk a túrót és a felfuttatott élesztőt. Összekeverjük az egészet, s letakarva fél óráig langyos helyen kelesztjük.
3. Miután másfélszeresére duzzadt a tészta, kiolajozott, forró tarkedlisütő mélyedéseibe kanalazzuk, a tetejét elegyengetjük, és két oldalról átsütjük. Teflonserpenyőben is süthetjük, így kanállal kell körbeigazítani a még nyers masszát. A készre sült tarkedliről felitatjuk az olajat, majd meghintjük vaníliás porcukorral.
4. A gyümölcslekvárt felmelegítjük egy lábasban, s tálaláskor ezzel locsoljuk meg a tarkedlit.

Elkészítési idő: 60 perc 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.