Test és lélek

Csodát tesz a szalagterápia

Bors

2012. szeptember 14. péntek 00:00

Élénk rózsaszín, lila, kék, fekete szalagokkal összeragasztott fiatalokat csodálnak a járókelők, miközben találgatják: ez vajon milyen divat? Az olimpián szintén ilyen csíkokat láthattunk jó néhány sportolón. A Bors utánajárt, mire valók ezek a színes szalagok.

Egy japán kiropraktőr még a hetvenes években kezdett el színes szalagokkal dolgozni. Módszerének lényege, hogy segítse a test öngyógyító folyamatait. Az emberi bőréhez hasonló anyag nem tartalmaz semmiféle gyógyszert, hatását az izmok, az ízületek, a vérkeringés befolyásolásával éri el. Rajnay Kata gyógytornász, tapeterapeuta is gyakran alkalmazza munkája során a színes szalagokat.

– A tapeterapeuták nagy része nem foglalkozik a színnel, de a kineziológusok és a színterapeuták azokat is használják a gyógyításban. Régen azért számított a szín, mert különböző ragasztóanyaggal voltak b e - vonva, és például a fekete vízálló volt, de ma már nincs ilyen különbség. Talán annyi jelentősége mégis van, hogy amelyik szín hozzád a legközelebb áll, az a szalag valamiért tovább fent marad a bőrödön. A lányok például előszeretettel kérik a rózsaszínt és a lilát.

Egy elmélet szerint a kék gyulladáscsökkentő, a rózsaszín energetizáló, fokozza a teljesítményt, a bézs pedig semleges.

Az izmokat az eredéstapadásnál a szalagokkal két oldalról meg lehet támasztani, kiemelni. Lehet nyújtani, lazítani is, például egy focista combhúzódásánál. Van egy úgynevezett fájdalomcsillag, ami vákuumot képez, és ezáltal fokozza a vérkeringést, csökkenti a fájdalmat. De nyiroködéma-kezelést is lehet vele végezni.

Önállóan is van jelentősége, de ez nem önálló kezelés, hanem a rehabilitációt megtámogató eljárás. A nyiroködémánál például ahol a duzzanat van, oda kis poliplábakként feltesszük a szalagokat, és az kicsit segíti a visszaáramlást. Sportsérülés után az ízületeket is tudjuk stabilizálni. Tulajdonképpen ennek a szalagnak az a jelentősége, hogy a felhelyezés módjától függően feszíti (erősíti) vagy nyújtja (lazítja) az izmokat. A test öngyógyítását támogatjuk ezzel. Természetesen ehhez egy komoly anatómiai tudásra van szükség, ezért nem örülünk, amikor egy-két kezelés után az emberek úgy érzik, hogy maguknak már tökéletesen fel tudják ragasztani a szalagokat vagy amikor edzők kezelik a sportolókat vele.

Fontos az is, hogy mennyire húzzuk meg ezt az elasztikus szalagot.

Egy-másfél hétig van fent egy jól felhelyezett tape. Ezt sem kell állandóan viselni, hanem kúraszerűen. Érdekes, hogy ha a szervezetednek nincs rá szüksége, akkor sokkal gyorsabban elenged a ragasztó, és leesik.

 

Segít tartani a kismamák hasát 

Terhesség idején is sokat számít, ha a ferde hasizmokat meg szeretnék támogatni. A kismama derekára is felteszik, hogy segítse az egyre nagyobb pocak megtartását. De gyerekeknél is lehet alkalmazni, hiszen nincs mellékhatása. Vagy friss műtéteseknél is, hogy ne legyen komoly összenövés a gyógyulás során.

További cikkek

Intim

Öt mondat, amit senki sem akar hallani szex után

Ezotéria

Izgalmas napok elé néz a szerelemben ez a három csillagjegy

Ez is érdekelhet

ripost.hu

Sokkoló látványt nyújt a hármasikreket váró nő hasa, rossz irányba nőttek a babák - Videó

metropol.hu

Hidegfront tarolja le az országot, durva viharral érkezik a havazás

origo.hu

Közzétettek egy teljes jelenetet az érkező Batman-filmből - videó

vg.hu

Megvan, hová temetik Csollány Szilvesztert

vaol.hu

Meghalt egy férfi Szombathelyen, nem baleset történt - fotók

origo.hu

Artikulációs zavarban szenvedőket segítő megoldást fejlesztenek az SZTE-n

nemzetisport.hu

Légiósok: Szalai Attiláért a piaci hajrában befuthat a Newcastle ajánlata – sajtóhír

origo.hu

Nevet vált az egyik nagy hazai mobilszolgáltató

vg.hu

Az omikron egyik alváltozata az eddigieknél is fertőzőbb lehet

mandiner.hu

Felmérés: Romániában húsz százalék fölé nőtt a szélsőségesnek tartott AUR támogatottsága

origo.hu

A rendőrök orra előtt fogyott ki a benzin, ami ezután jött, arra senki sem volt felkészülve

origo.hu

Filmbe illő autós üldözés volt Debrecenben, azt is felvették, ahogy leteperik a rablókat - videó