Egyes ételek és italok segítenek megvédeni bőrünket a leégéstől – állítják a legújabb kutatási eredmények. Külön örvendetes hír, hogy mindegyikük igazi finomság. Összeállítottuk, mit tanácsos napozás előtt, közben és után falatozni és kortyolgatni.
Paradicsom, görögdinnye
A paradicsom nagy mennyiségű likopint tartalmaz, különösen főtt formájában – például ivóléként vagy püréként. E vegyület lényegében egy erősen antioxidáns színanyag, mely semlegesíti a káros szabadgyököket, így segít a rákos megbetegedések megelőzésében. Hasonlóképpen nagy mennyiségű likopint tartalmaz a görögdinnye. Jellemző, hogy mindkét gyümölcs akkor érik, amikor a legmagasabb a napsütéses órák száma. Valószínűsíthető, hogy a növényt is ugyanez a színanyag védi attól, hogy a napi, akár 12-14 órás folyamatos napsugárzás se károsítsa.
Zöld tea
A zöld tea bizonyítottan antioxidáns hatású, továbbá védi a bőrt a káros UV sugárzástól. Kitűnően ápolja, s óvja a hámréteget leégéstől a zöld teás fürdő, míg napi egy-két csésze ital elkortyolgatása segít a daganatos betegségek, többi közt a bőrrák megelőzésében. A zöld tea közismerten általános sebgyógyító és gyulladáscsökkentő hatású, ezért a strandra tanácsos az otthon elkészített, majd lehűtött italt fogyasztani. (A közértben kapható italok meg sem közelítik a fűből főzöttet.) A legjobb minőségű és legegészségesebb fajtája a japán matcha tea, amit tearügyekből készítenek.
Lazac és csukamájolaj
Megállapították, hogy az omega-3 zsírsav segít megelőzni a leégést, s hogy csökkenti a bőrrák kialakulásának kockázatát. Nos, mind a lazac húsa, mind a csukamájolaj rendkívül gazdag ebben a vegyületben. További érv fogyasztásuk mellett, hogy nagy mennyiségben tartalmaznak D-vitamint, ami fokozza a bőr természetes védekezőképességét, így is óvva bőrét a napégéstől.
Vaj, tejszín
A tejtermékek szintén segítenek a leégés, illetve a bőrrák megelőzésében. A jó minőségű vaj és a tejszín fogyasztása – természetesen minél gazdagabb étrend mellett – ezért kimondottan ajánlott a nyári hónapokban. S ha már megtörtént a baj, azaz leégett, tanácsos este hideg tejföllel bekenni a gyulladt bőrfelületet, mert a hűvös pakolás, no és a tejfehérje megnyugtatja és segíti a hámréteg regenerálódását.
Csokoládé
Az étcsokoládé ugyan nem csökkenti a leégés esélyét, ám egészséges mennyiségű fogyasztása (hozzávetőleg napi 3-4 dekagramm) minden bőrtípust simábbá varázsol, s kiegyensúlyozza a hámréteg vízháztartását is. De nemcsak belsőleg, külsőleg is hatásos pakolás formájában, amelyet otthon is elkészíthet. Nem kell mást tennie, mint minél sűrűbb étcsokoládét felolvasztani egy kevés tejszínnel (jó krémes legyen az állaga) és egy kis mézzel. Kenje fel az arcbőrére vagy a dekoltázsára, majd ha megszáradt, mossa le. A házi pakolás remek antioxidáns, hidratáló és sejtregeneráló hatású.