A kutatók megfigyelték, hogy zöld tányérból a gyermekek sokkal szívesebben esznek zöld ételeket, ráadásul többet a megszokottnál, mint más színűből. Arra is rájöttek, hogy a legkevésbé étvágygerjesztő szín a kék. A kék tányéron minden étel nagyon furcsán, természetellenesen mutat.
– A vizsgálatokat követően rájöttünk, hogy ha például a kísérleti alany sárga nyalókára néz, intenzívebb a nyálkiválasztása, mintha pirosra nézne. Azt is megfigyeltük, hogy a sárga színt látva az ember savanykás ízre gondol, a pirosra nézve édesre – összegezte tapasztalatait az amerikai Cornell Egyetem kutatóvezetője.
Természetesen a konyhai edények is hatással vannak az étel ízére, illetve arra, hogy milyennek érzékeljük azokat. Ezzel magyarázható, hogy az éttermek döntő többségében a tányérok fehér színűek. Ugyanis a fehér nem torzítja a feltálalt étel szépségét, nem vált ki - ha csak tudat alatt is – rossz benyomásokat.
Czékmány Vera keramikus iparművész szintén fehér étkészletet használ.
– Fehér tányérokból eszünk, átlátszó üvegpoharakból és tejszerű bögrékből iszunk. Ugyanakkor nagyon szeretem a kínai kék-fehér porcelánt, amelyekkel egyes fogásokhoz terítünk – mondta a képzőművész.
Akad persze olyan tónus is, ami abszolúte nem javallott az ebédlőasztalra.
– A szürke tányérnál rondábbat el sem tudok képzelni. A sárgát viszont tudom ajánlani, mert ez derűs szín, a nap színe, a piros és a narancsos színek is étvágygerjesztőek, míg a hideg, vagyis a kékes, zöldes árnyalatok rosszabbul hatnak az étvágyra. A színekkel el lehet érni, hogy az embernek elmenjen az étvágya – magyarázta Tarcsay Mária szín-és stílustanácsadó.
A pszichológusok szerint a rózsaszínű, a pisztácia vagy narancs színű tányérokon az ételek jól mutatnak, étvágygerjesztőek. A világoskéket azonban csupán az előételekhez és salátákhoz ajánlják, a többi étel furcsán mutat rajtuk, s a poharaknak sem előnyös ez a szín.
A fekete tányérok és poharak pusztán különlegességük miatt népszerűek. A tónust egyébként fogyókúrázóknak ajánlják, mert bármit szervíroznak fekete tányéron, az nem lesz kívánatos, így valószínűleg fél adagtól jóllakottnak fogják magukat érezni – állították az amerikai kutatók. Hasonló kategóriába sorolták a barnát és a sötétzöldet. A „mocsári színek” ugyanis csökkentik, avagy egyenesen elveszik az ember étvágyát.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.