Test és lélek

Fekete tálban egyik étel sem kívánatos - fotókkal

EEP

Létrehozva: 2012.07.18.

Amennyiben helyesen választjuk meg tányérjaink, poharaink színét, könnyebben kordában tarthatjuk étvágyunkat, tehát a fölös kilók felszedését is elkerülhetjük. Legalábbis ezt állítják a dietetikusok és a lélekbúvárok.

A kutatók megfigyelték, hogy zöld tányérból a gyermekek sokkal szívesebben esznek zöld ételeket, ráadásul többet a megszokottnál, mint más színűből. Arra is rájöttek, hogy a legkevésbé étvágygerjesztő szín a kék. A kék tányéron minden étel nagyon furcsán, természetellenesen mutat.

– A vizsgálatokat követően rájöttünk, hogy ha például a kísérleti alany sárga nyalókára néz, intenzívebb a nyálkiválasztása, mintha pirosra nézne. Azt is megfigyeltük, hogy a sárga színt látva az ember savanykás ízre gondol, a pirosra nézve édesre – összegezte tapasztalatait az amerikai Cornell Egyetem kutatóvezetője.

Természetesen a konyhai edények is hatással vannak az étel ízére, illetve arra, hogy milyennek érzékeljük azokat. Ezzel magyarázható, hogy az éttermek döntő többségében a tányérok fehér színűek. Ugyanis a fehér nem torzítja a feltálalt étel szépségét, nem vált ki - ha csak tudat alatt is – rossz benyomásokat.

Czékmány Vera keramikus iparművész szintén fehér étkészletet használ.

– Fehér tányérokból eszünk, átlátszó üvegpoharakból és tejszerű bögrékből iszunk. Ugyanakkor nagyon szeretem a kínai kék-fehér porcelánt, amelyekkel egyes fogásokhoz terítünk – mondta a képzőművész.

Akad persze olyan tónus is, ami abszolúte nem javallott az ebédlőasztalra.

– A szürke tányérnál rondábbat el sem tudok képzelni. A sárgát viszont tudom ajánlani, mert ez derűs szín, a nap színe, a piros és a narancsos színek is étvágygerjesztőek, míg a hideg, vagyis a kékes, zöldes árnyalatok rosszabbul hatnak az étvágyra. A színekkel el lehet érni, hogy az embernek elmenjen az étvágya – magyarázta Tarcsay Mária szín-és stílustanácsadó.

A pszichológusok szerint a rózsaszínű, a pisztácia vagy narancs színű tányérokon az ételek jól mutatnak, étvágygerjesztőek. A világoskéket azonban csupán az előételekhez és salátákhoz ajánlják, a többi étel furcsán mutat rajtuk, s a poharaknak sem előnyös ez a szín.

A fekete tányérok és poharak pusztán különlegességük miatt népszerűek. A tónust egyébként fogyókúrázóknak ajánlják, mert bármit szervíroznak fekete tányéron, az nem lesz kívánatos, így valószínűleg fél adagtól jóllakottnak fogják magukat érezni – állították az amerikai kutatók. Hasonló kategóriába sorolták a barnát és a sötétzöldet. A „mocsári színek” ugyanis csökkentik, avagy egyenesen elveszik az ember étvágyát.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek