Test és lélek

Bőrét is széppé varázsolja a cékla

Létrehozva: 2011.01.20.

Jó hatással van az emésztőrendszerre, normalizálja a vérnyomást, vízhajtó és méregtelenítő hatású, mégsem fogyasztjuk elegendő mennyiségben: ez a cékla. Alább ezért azt mutatjuk be, miért egészséges, és milyen sokféleképpen használható fel e növény.

Tucatnyi módon felhasználható
A cékla legelterjedtebb felhasználási formája a saláta, pedig szinte mindenféle ételhez használható, sokféle íz- és tápanyag- kiegészítést érhetünk el vele. A hagyományos ecetes-cukros céklasalátán kívül más salátákhoz is használhatjuk: tojássalátához, zellersalátához, sajttálakhoz, hidegtálakhoz, halakhoz, mártásokhoz, de kínálhatjuk köretként megsütve burgonya mellé is. Készíthetünk belőle céklalevest, vagy a kedvelt orosz borscsot. Belereszelhetjük fasírozottba, szendvicskrémbe, és akár húst is tölthetünk vele. A cékla antioxidáns hatása nyersen érvényesül a legjobban, ezért betegség esetén gyümölcscentrifugával nyerjük ki a nyers céklalét és igyunk belőle naponta háromszor egy decilitert, megelőzéshez elegendő heti egy-két deciliter. Segítségével az influenzát és a megfázást is elkerülhetjük. Sárgarépalével keverve igazi májtisztító bombát kapunk.





















Kavisánszki Mária
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek