Bőrét is széppé varázsolja a cékla

PUBLIKÁLÁS: 2011. január 20. 21:00
Jó hatással van az emésztőrendszerre, normalizálja a vérnyomást, vízhajtó és méregtelenítő hatású, mégsem fogyasztjuk elegendő mennyiségben: ez a cékla. Alább ezért azt mutatjuk be, miért egészséges, és milyen sokféleképpen használható fel e növény.
Tucatnyi módon felhasználható
A cékla legelterjedtebb felhasználási formája a saláta, pedig szinte mindenféle ételhez használható, sokféle íz- és tápanyag- kiegészítést érhetünk el vele. A hagyományos ecetes-cukros céklasalátán kívül más salátákhoz is használhatjuk: tojássalátához, zellersalátához, sajttálakhoz, hidegtálakhoz, halakhoz, mártásokhoz, de kínálhatjuk köretként megsütve burgonya mellé is. Készíthetünk belőle céklalevest, vagy a kedvelt orosz borscsot. Belereszelhetjük fasírozottba, szendvicskrémbe, és akár húst is tölthetünk vele. A cékla antioxidáns hatása nyersen érvényesül a legjobban, ezért betegség esetén gyümölcscentrifugával nyerjük ki a nyers céklalét és igyunk belőle naponta háromszor egy decilitert, megelőzéshez elegendő heti egy-két deciliter. Segítségével az influenzát és a megfázást is elkerülhetjük. Sárgarépalével keverve igazi májtisztító bombát kapunk.





















Kavisánszki Mária
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.