Nincs béke a válás után – Bosszút áll Katinkán volt férje

Trónra emelte, de ismeri Katinka gyengéit is volt férje, aki éveken át edzette az olimpiai bajnokot. Shane Tusup visszatér a medencék világába, és Hosszú legádázabb ellenfelét készíti fel. A cél egyértelmû: le akarja győzni volt feleségét.
Trónra emelte, de ismeri Katinka gyengéit is volt férje, aki éveken át edzette az olimpiai bajnokot. Shane Tusup visszatér a medencék világába, és Hosszú legádázabb ellenfelét készíti fel. A cél egyértelmû: le akarja győzni volt feleségét.

Ha ebből a sztoriból nem lesz hollywoodi sikerfilm, akkor semmiből: a sporttörténelem egyik legdrámaibb eseményei bontakoznak ki ezekben a napokban a szemünk előtt.

Kezdjük azzal, hogy Shane Tusup, Hosszú Katinka volt edző-férje terjedelmes interjút adott a héten a 24.hu-nak. Beszélt a szakításukról, arról, hogy padlóra került, hogy miért próbálta ki a golfot, hogy motivációs előadásokat tart (szeptemberben Budapesten is beszédet mond), de arról egy árva szót sem ejtett, hogy visszatér a medencepartra.

Furcsa lesz Shane Tusupot Katinka ellen szurkolni látni © Reuters

Ehhez képest tegnap robbant a bomba! A Katinkát három olimpiai bajnok címhez segítő tréner Olaszországban vállal munkát, volt neje egyik legfőbb ellenfele, a húszéves Ilaria Cusinato felkészülését segíti. (Az olasz lánynak nem lesz könnyû dolga, ha le akarja győzni Katinkát, hiszen a Vaslady tegnap is aranyérmet szerzett 400 vegyesen a szingapúri Világkupán.) Mindez onnan derült ki, hogy az SzPress Sporthírszolgálat megírta: Tusup magával viszi Budapestről azt a 15 éves Bujdosó Zsombort, akivel dolgozott már az Iron Aquatics klubjában.

– A hír igaz, Zsombor csatlakozik Tusuphoz Olaszországban – erősítette meg a hírt a Borsnak az edzője, Lőrinczi György.

Visszavárják Bujdosót

Megdöbbent a Dunaharaszti MTK, amikor Bujdosó Zsombor jelezte: egy évre Olaszországba költözik. – Zsombor Debrecenből jött a fővárosba, egy ideig Tusuppal, illetve Hosszúval edzett – mondta Lőrinczi György, a DMTK edzője. – Szakításuk után nálam jelentkezett a fiú édesapja. Örömmel vettem, és nálam például 400 vegyesen rövid idő alatt 13 mp-et javított a legjobbján. Az idő dönti el, mire viszi odakint. de bármikor visszatérhet.

Katinka nem az a típus, aki megijedne a kihívásoktól © AFP

Katinka sajtóosztálya tegnap elérhetetlen volt, családja nem akart nyilatkozni, de egy neve elhallgatását kérő, az úszónőt és a volt férjét jól ismerő forrás így értékelte a helyzetet:

– Shane sokkal alaposabb stratéga annál, mint hogy véletlen legyen a hétközi nyilatkozata, aztán ennek a hírnek a kiderülése. Az utóbbi hónapokban próbált új erőre kapni, és a jelek szerint mostanra sikerült. Nem bírja a vereséget. Az olasz tanítványával megpróbál elégtételt venni Katinkán mindazért, amit elszenvedett a válással.

– Függetlenül attól, milyen volt a viszonyom vele, és emberileg mi a véleményem róla, egy nagyszerű edzőről van szó – ezt már Hargitay András olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó, a válogatott volt szövetségi kapitánya szögez­te le lapunknak. Ő úgy véli, Shane-t aligha a bosszú hajtja, inkább be akarja bizonyítani magának, hogy nem csak Katinkával képes világraszóló eredményekre.

– És ehhez megvan az az előnye, hogy ismeri Katinka minden erősségét és gyengeségét. Kétségkívül pikáns, hogy a volt nejét kell legyőznie ehhez – tette hozzá a szakember.

Jövőre olimpia.

2016-ban, Rióban Shane Tu­sup önmagából kikelve, Katinka világcsúcsaival kitetoválva őrjöngött neje három aranyérme megnyerésekor.

Eltelik négy év, Tokióban Shane Tusup önmagából kikelve, Katinka világcsúcsaival kitetoválva őrjöng volt neje vereségéért és Cusinato sikeréért.

Filmbe illő sztori.

Cusinato hatalmas tehetség

Szőke fürtök és állandó mosoly – így jellemzik hazájában a vegyesúszó- ígéretet, aki a tavalyi Eb-n mindössze 8 századmásodperccel maradt le Katinka mögött 200-on. Az idei vb nem jött neki össze, egyik távon sem érte el még a finálét sem, nyilván ez is hozzájárult ahhoz, hogy új trénerrel kezdjen dolgozni. Legjobb ideje 400-on (4:34.65 perc) négy másodperccel marad el Katinkának Kvangdzsuban aranyat jelentő eredményétől (4:30.39). – Egy év alatt ezt ledolgozni nem könnyű, de nem lehetetlen – mondta Hargitay, kiemelve, sok múlik a fizikai és mentális állapoton.

Kapcsolódó jegyzetünk ide kattintva olvasható.