Lineker betiltaná a fejelést a fociban

Bár negyvennyolc válogatottbeli gólja közül tizenötöt fejjel szerzett az egykori angol labda- rúgósztár, Gary Lineker, a 80-as évektől kihagyta a tréningeken a fejesek gyakorlását.

Bár negyvennyolc válogatottbeli gólja közül tizenötöt fejjel szerzett az egykori angol labda- rúgósztár, Gary Lineker, a 80-as évektől kihagyta a tréningeken a fejesek gyakorlását.

A tizenéves Lineker tehetséges focista volt. Nagyapja, Stanley Abbs szintén rúgta a labdát, de már ötvenévesen Parkinson-kórban szenvedett. A kis Gary akkor még nem törődött azzal, hogy milyen bajt okozhat a nehéz focilabda ütése a fejelő játékosoknak. Pedig a nagypapa orvosai egyértelműen kijelentették, hogy betegségét az edzéseken és a meccseken a túl gyakori fejelés okozta.

Gary Lineker megóvta testi épségét a futball- pályán, ha tehette, nem stukkolt a labdába © AFP

Amikor 18 éves voltam, a Leicester City tréningjein olyan labdát kaptunk, amely újonnan könnyen fejelhető volt, de hamar lekopott a felületéről a védőborítás – emlékezett a labdarúgó. – Így hamar megszívta magát vízzel, nehéz lett, mint a sár, éreztem is, hogy a fejesekbe belefájdult a fejem. Aztán kitaláltam, hogy inkább csak csúsztatom a fejbúbommal a labdát, bevallom, kerültem a homlokkal való fejeléseket.

Ez is érdekelheti!

A vírus miatt eshet ki az újpesti csapat

Dibusz szerint erre talán még ők sem számítottak

Újabb történelmi siker! Törökveréssel csoportgyőztes a magyar fociválogatott a Nemzetek Ligájában

Érdekességként említi, hogy elődei közül például Bobby Charlton, Nobby Stiles és Martin Peters is mesélt neki arról, hogy a túl kemény labda káros, ez lehet az oka annak, hogy több egykori angol játékos szenved Parkinson- vagy Alzheimer-kórban.

Nem akartam agykárosodást szenvedni, féltettem az egészségemet – folytatta Gary Lineker. – Ezért a válogatottban Terry Venables és Bobby Robson kapitányoktól kikönyörögtem, hogy csakis lábbal érhessek a labdához. Persze, ha nagyon kellett, hiába is féltem, azért belefejeltem egyszer-egyszer a labdába.

Lineker (jobbról) nem szégyellte bevallani, hogy irtózott a fejeléstől © AFP

Lineker imádja a bokszot, de már nem néz összecsapásokat, mert mint mondta, az ütések arra emlékeztetik, mintha vizes labdával vernék a fejét.

A mai futballedzőknek azt tanácsolom, ne gyakoroltassák a gyerekekkel a fejelést. A felnőttek pedig majd eldöntik, vállalják-e a veszélyt.

Diós és mákos bejgli, úgy, ahogy a nagyi készíti

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors