Csőd

"Teljesen szétesett az életem" - totál lecsúszott a milliárdos sztárfocista

lm

Létrehozva: 2023.03.24.

Elképesztő pénz mozog a labdarúgás világában, a futballisták egy átlagember számára óriási összegeket kereshetnek. Ezt a hirtelen jött bevételt azonban a legtöbben nem tudják feldolgozni, rengetegen vesztik el visszavonulásuk után vagyonukat.

Mennyből a pokolba, hosszú évtizedek óta megoldatlan probléma a labdarúgásban, hogy a futballisták ne herdálják el (főként visszavonulásuk után) a megszerzett hatalmas bevételeiket. A drog, az alkohol, a szerencsejáték és a válás mind a mélybe tud lökni egy-egy elképesztő karriert. Magyarországon legutóbb a korábbi válogatott Tokody Tibor került bajba, aki ellen elfogatóparancsot adott ki a rendőrség sikkasztás gyanúja miatt.

Cristiano Ronaldo és Adam Hlousek
Fotó: AFP

Az XPro nevezetű korábbi játékosoknak segítő jótékonysági szervezet tavaly októberi becslése szerint a hivatásos focisták 40%-a csődbe megy, vagy eladósodik a visszavonulása után öt éven belül, csak a Premier League-re levetítve ez az arány 60 százalék.

Az Origo ennek kapcsán összeszedett néhány elképesztő bukást. A listából kiemelkedik a jelenleg 34 éves, még aktív pályafutását teljesítő Adam Hlousek esete. A korábban nagy tehetségnek kikiáltott cseh futballista 81 mérkőzést játszott a Bundesligában, a válogatottban nyolcszor lépett pályára, a Legia Varsóval háromszor lett bajnok. A pénzzel viszont borzasztóan bánik, a hírek szerint négy különböző országban halmozott fel akkora tartozást, aminek az összege meghaladja a 20 millió cseh koronát, vagyis több mint 300 millió forinttal tartozik különböző személyeknek.

Jelenleg az élvonalbeli Fastav Zlinnél focizik, azonban egyszer csak innen is felszívódott.

Nem tudom, hogy tengerparton nyaral, vagy Brazíliában van. A téli felkészülés elején még velünk volt, utána eltűnt. Azóta keresik őt néhányan, de én nem

– mondta játékosával kapcsolatban Pavel Vrba vezetőedző. Hlousek tartozásainak köszönhetően szülei majdnem elvesztették a saját házukat.

A 21-szeres, korábbi angol válogatott középpályás, Paul Mersont az alkohol-kábítószer-szerencsejáték háromszög 36 éven keresztül ejtette rabul, ez idő alatt elképesztő összeget veszített.

Hét millió fontot (három milliárd forint) buktam el az alkohol, a drogok és a fogadások miatt a kilencvenes években. Teljesen szétesett az életem. Az első komolyabb vesztes fogadásom után megfejeltem a falat, hogy sérülések legyenek az arcomon. Így azt mondhattam, hogy valaki megtámadott és kirabolt

 – emlékezett vissza Paul Merson. Az Arsenal korábbi kiválósága számos elvonókúrán vesz részt, ennek eredményeképpen már évek óta tiszta.

A Manchester United korábbi labdarúgója, Louis Saha pedig az ügynökök és saját fejének áldozata lett. A hirtelen jött óriási összeget elkezdte teljesen felesleges dolgokra elszórni, például 15 ezer fontot (6,4 millió forint) költött el egy motorra úgy, hogy nem is volt jogosítványa. Ügynökei többször átverték, volt olyan, hogy a szerződése apró betűs részében fedezte csak fel, hogy hat számjegyű összeget kell fizetnie egy számára ismeretlen embernek. Máskor a több ezer forintos rezsiszámla-tartozásai döbbentették meg.

Saha azonban nem gatyásodott le teljesen, a futball világában sokszor most is televíziós szakértőként dolgozik. Saját tapasztalatai alapján aztán 2014-ben létrehozta az AxisStars nevezetű cégét, ami sportolóknak és a szórakoztatóiparban tevékenykedő embereknek nyújt segítséget pénzügyi döntéseikben.

 

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189128_auto_resized.jpg
origo.hu

Megrázó felvétel az ukrán-orosz háborús pokolról - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27760_resized.jpg?avcount=1714860313
origo.hu

Olaszország válaszolt Macron őrült, világháborús tervére

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188558_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Ne a boltban vedd meg: ezeken a helyeken magad szedheted az epret!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177611_auto_resized.jpg
ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185006_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Áll a bál a Nike olimpiára szánt női sportdresszeinek túlszexualizáltsága miatt + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27761_resized.jpg?avcount=1714860313
origo.hu

Áttetsző felsőben mutogatja hatalmas melleit Metzker Viki - kép

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186765_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ilyen jóképű férfivá cseperedett Csisztu Zsuzsa születésnapos nagyfia – fotó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188366_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Súlyos vonatbalesetről jött hír: nagy késések vannak, most mentenek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180012_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Figyelmeztet a szakértő: erre az 5+1 dologra soha ne keress rá a neten

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188750_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Ennyi időm van hátra" - agydaganattal küzd a népszerű zenész

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/xmrnFdiqFS8VaxALxTaGpzKZnFmFcpoA8A-ETeSntng/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzM5ODI3MWNjNGJjNTQxZWVhZTcwYmQwY2E1OTMzNWZl.jpg
Gyász

Hatalmas veszteség érte a magyar sportot: az Eb-n halt meg a bajnokunk

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/DDs_LO134p38ncsTi653VZjOGeVws_KQFPapdDtVnpA/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzE2YTViMTZkNWY5NDRiYjM4MTc4MmNlYjQ3OTVhNWE4.jpg
Úszás

Egy hajszálon múlott: Hosszú Katinka hatalmas lehetőségtől esett el