Sport

A magyarok utolsó ajándéka Belmondónak: ezt kapta halála előtt a legenda

Létrehozva: 2021.09.10.

<p>Alighanem gyorsan meglelték a közös témát odafent a mennyekben, hiszen Jean-Paul Belmondo rendkívül kedvelte az ökölvívó Papp Lászlót.</p>

Forrás: AFP

A 88 éves korában jobblétre szenderült francia színészóriás Belmondo június elején kapott egy díszcsomagolású magyar bort a néhai háromszoros olimpiai bajnok öklöző, Papp László fiától.

Egész családunk kedvence volt, apám két meccsén személyesen vendégeskedett – mesélte ifjabb Papp László.

– Az 1958. decemberi 15-i, párizsi találkozója után bemutatták őket egymásnak, sajnálom, hogy erről nem készült fénykép, majd Belmondo később Madridba is elutazott miatta. Remélem, az ajándékba küldött borunkból a filmszínész azért ivott egy-két pohárkával. Amúgy apám boksztudását értékelték a nemzetközi színészvilág más nagyjai is, a német James Dean-nek becézett Horst Buchholz, és az osztrák Nadja Tiller is miatta váltott belépőt bécsi találkozójára.

A magyar bunyós pályafutása ötödik profi meccsét a párizsi Palais des Sports-ban a francia Francois Anewy-vel vívta, akit a 10 menetre tervezett profi meccsén a harmadik menetben kiütött. Az egykori tudósításokból tudható: az 1996-ban elhunyt Anewy az első menetben beszedett egy bombaerős jobbkezest, attól kezdve arra az oldalra ügyelt, viszont az elmés Papp ballal ütötte ki.

Belmondo az 1958. december 15-i találkozót az első sorból nézte meg, majd egy interjúban elmondta: sajnálja, hogy a kommunista magyar rezsim sokáig hátráltatta Papp profi karrierjét, nem engedélyezte a vb-címmecseit sem. Szó esett arról, hogy együtt vacsoráznak, de erre időszűke miatt nem kerülhetett sor.

A néhai színész maga is bokszolt, egy interjújában aláhúzta: a franciák azért jártak ökölvívó-rendezvényekre, mert szeretik az erős ütéseket, amiből a magyar olimpiai bajnok ki nem fogyott. Azért is rajongott érte, mert erős, technikás, ráadásul kiismerhetetlen volt az ökölvívó stílusa.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek