Sport

Meghozták a döntést: felmentették a doppingügybe keveredett Péni Istvánt

Címkék
friss

Bors

2021. május 21. péntek 16:11

A Nemzetközi Sportlövő Szövetség (ISSF) felmentette Péni István válogatott sportlövőt, akinek a márciusi doppingtesztje pozitív lett.

A hazai szövetség (MSSZ) pénteki tájékoztatása szerint az ISSF "az orvosi és antidopping bizottságának minden részletre kiterjedő vizsgálata, illetve az annak során tett megállapítások alapján" hozta meg a döntését. Ennek következményeként Péni a nemzetközi szövetség versenyein "teljes jogosultsággal állhat rajthoz", azaz indulhat az olimpián.

Mint ismeretes, Péni István márciusban, az indiai világkupaversenyen adott pozitív mintát. A magyar szövetség az ügy kapcsán múlt szerdán felfüggesztette Sidi Péter versenyengedélyét, és eljárást indított ellene, mert a gyanú szerint a márciusi indiai világkupaversenyen behatolt Péni szobájába. A komáromiak világ- és Európa-bajnokával szemben azután kezdeményezett eljárást az MSSZ, hogy Péni elküldte a szövetségnek a szálloda biztonsági kamerás felvételeit, amelyen állítása szerint látható, amint március 18-án 10.36-kor egy személy bement a szobájába - amelyben édesapjával lakott -, majd 11.21-kor távozott onnan.

A Magyar Sportlövők Szövetsége közleményében tudatta, hogy
Dr. James Lally, az ISSF Orvosi és Antidopping Bizottságának elnöke az eljárás során megállapította, Péni István a szóbanforgó doppingügyben vétlen, ugyanis szabotázs történt vele szemben.
A Magyar Sportlövők Szövetségének elnöke három kérdést tett fel a botrányban érintett Sidi Péternek, aki nem tudott magyarázatot adni sem arra, hogy kinek a megbízásából lépett be Péni szobájába, sem arra, hogy kitől kapott kulcsot a szobába való belépéshez, sem pedig arra, hogy mit csinált a szobában.

Az ISSF azt kijelentette, hogy "a laboratóriumi vizsgálatok egyértelműen kimutatták az oda egyáltalán nem illő Furosemid jelenlétét a bevizsgált, Péni István által használt D-vitamin kapszulákban". A bontatlan dobozokkal végzett laboratórium vizsgálatok pedig igazolták, hogy az említett D-vitamin normális esetben Furasemidet nem tartalmaz.

A Nemzetközi Sportlövő Szövetség rendkívül gyorsan járt el az ügyben és humánus döntést hozott, így Péni István lőállásba állhat az eszéki Európa-bajnokságon. A szombaton kezdődő olimpiai kvalifikációs kontinenstornán a már kvótás magyar sportoló az olimpia műsorán szereplő három puskás számban, azaz légpuskában és kisöbű szabadpuska összetettben egyéniben, illetve légpuska vegyescsapatban szerepel.

További cikkek

Gyász

Igazi harcos volt, Csollány Szilveszter sok pofont kapott az élettől

Gyász

Nem Csollány Szilveszteré az első, értelmetlenül korai halál a 2000-es olimpia magyar dobogósai közül

Ez is érdekelhet

szon.hu

Az újságból tudta meg a nagypapa, mit csinált Pap Dorci és Patrik!

ripost.hu

Hihetetlen, hogy meddig fertőz az emberi bőrön az omikron

origo.hu

Így élnek az elhagyott csimpánzok - galéria

vg.hu

Beindult az orosz gáz

vaol.hu

Szarvascsordát gázolt a Szombathelyre tartó vonat Büknél

origo.hu

Tényleg korábban jöhet az idei Windows 11

nemzetisport.hu

Gyász: Amerikától Ausztráliáig – külföldön is megemlékeztek Csollány Szilveszterről

origo.hu

Varga Mihály: Az eddiginél magasabb kamatprémiumot fizet a Prémium Magyar Állampapír

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 26.: az Uránusz és a Vénusz fényszöge meglepő fordulatokat hozhat

life.hu

Döbbenet: ez a gyönyörű nő lehet Vilmos herceg szeretője - Fotó

vg.hu

Fekete forgatókönyvet vizionál a lengyel kormányfő az ukrán helyzetről, a horvátok ellenzik a NATO-tagságot

origo.hu

Figyelmeztetést adtak ki, Kecskeméten gyártott Mercedesek válhatnak veszélyessé