Sport

Sportlövőbotrány: doppingot tehettek Péni vitaminjába

Bors

2021. május 14. péntek 09:15

A Bors úgy tudja, Péni István sportlövőnek lett pozitív doppingtesztje a héten, csakhogy videofelvétellel tudja bizonyítani, valaki engedély nélkül bement az indiai világkupa-verseny alatt a hotelszobájába. Sidi Péter sportlövőt felfüggesztette a honi szövetség.  

A magyar sporttörténelem legnagyobb botránya tört ki a sportlövő-társadalomban a 24 éves Péni István és a 42 esztendős Sidi Péter között. Úgy tűnik ugyanis, hogy a márciusi indiai világkupa-verseny nemcsak arról marad emlékezetes, hogy utóbbi szabálytalannak vélt fegyvere miatt Péni és Pekler Zalán nem állt ki vele a csapatdöntőre, hanem ennél sokkal súlyosabb dolgok is történtek a háttérben. 

Kiderült, hogy a héten egy sportlövőnk pozitív doppingtesztet produkált. Másnap pedig bejelentette a Magyar Sportlövő Szövetség, hogy fegyelmi eljárást indít Sidi ellen, és amíg határozat nem születik, felfüggeszti a sporttevékenységét. A döntést egy videofelvétellel magyarázták, amit Péni szerzett meg abból az új-delhi szállodából, amelyben a verseny idején laktak. Ezen az látható, hogy valaki az engedélye nélkül behatol a szobájába, és 45 perc múlva távozik onnan.

Mivel igen kényes az ügy, egyelőre egyetlen érintett sem kívánta kommentálni azt. Csakhogy a Bors elérte a 20 éves Pekler edzőjét, Kisvárdai Istvánt, aki elképesztő információkkal szolgált.

– A három-három férfi és női versenyzőn kívül Péni édesapja és az egyik lány apukája tartózkodott Indiában. A szerdai elnökségi ülésen, amin én is ott voltam, lejátszották a szállodai folyosón készült videót. Ezen egy pólót, rövidnadrágot viselő férfi látható, akinek a derekára egy magyar válogatott felső van kötve, és bemegy Péni szobájába. A felvételből egyértelműen kivehető, hogy ki az illető – magyarázta a komáromi szakember.

Tavaly kezdődött a vita

Péni és Sidi elmérgesedő vitája a tavalyi ob összetett fináléjában kezdődött. Előbbi óvást jelentett be riválisa fegyverét kifogásolva, majd ezt követően éles, sokszor nyomdafestéket nem tűrő szópárbaj alakult ki a két sportlövő között. Sidi a közösségi médiában is becsmérelte fiatal ellenfelét, mire a szövetség elnöke felszólította, fegyelmi elé nézhet, ha nem hagy fel a viselkedésével. A világ- és többszörös Európa-bajnok sportlövő jelenleg is perben áll a szövetséggel rágalmazás miatt.

Péni vitaminjába került a dopping

– Az ülésen elhangzott az is, hogy Péni B-vitaminjába kerülhetett dopping. A honi szövetség rendőrségi feljelentést tett. A felvételt megküldi a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek és a Nemzetközi Sportlövő Szövetségnek, utóbbit Sidi felfüggesztéséről is tájékoztatta. Péter korábban az én tanítványom is volt, fantasztikus karrier áll mögötte. Sajnálom, hogy egy ilyen csúnya üggyel érhet véget a pályafutása – tette hozzá Kisvárdai.

Tiszeker: várjuk a hivatalos megerősítést!

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője megerősítette, hogy egy magyar sportlövő az indiai verseny folyamán pozitív mintát produkált.

– A Nemzetközi Sportlövő Szövetség a minta gazdája, ő jár el, ő is folytatja a meghallgatást. Amint határozat születik, mi is megkapjuk a hivatalos értesítést. Ezután tudom elmondani, hogy milyen doppingot találtak a magyar sportoló szervezetében. Annyit mondhatok, hogy ezt a szert bárhol a világon be lehet szerezni. Fontos kiemelni, hogy van egy doppingügy és van egy fegyelmi eljárás, amit a honi szövetség kezdeményezett. Egyelőre ez két különálló dolog, és úgy is kell kezelni.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Koncz Zsuzsa szerint fogja be a száját a kicsi Magyarország

borsonline.hu

Ennek a két terméknek az ára hamarosan az egekbe szökik

borsonline.hu

Hét városból rohantak a tűzoltók Magyarbánhegyesre, hatalmas a baj

vg.hu

Erős támaszra talált a rubel a dollárral szemben

metropol.hu

Sokkot kapott a sofőr! Kerékgyártó Gyula egy száguldó vonat elől mentett meg öt embert

hirtv.hu

Magyar Hírlap: Örülhetnek a pedagógusok, nagyon komoly tanáribér-emelés jöhet

travelo.hu

Csodás kilátást kínáló helyszínek a Kis-Balaton területén - Keljünk útra!

origo.hu

Ezeket a magyar filmeket ajánlja Janklovics Péter

borsonline.hu

Újabb drágulás: két termék ára is az egekbe szökhet hamarosan

borsonline.hu

Szörnyű busztragédia történt, minden utas meghalt

life.hu

Monogám kapcsolatban, fogamzásgátlás mellett is lehet hüvelyfertőzésed

További cikkek

Szerelem

Szőke szépség rabolta el a magyar válogatott focista szívét