Az asztalnál sikert sikerre halmozott, verte a kínaiakat, világ- és Európa-bajnokságokat nyert, közben pedig evett és evett. Persson minden alkalmat megragadott, hogy a helyi specialitásokat megkóstolhassa, és mégis azt vallja: a magyar konyhánál nem talált élvezhetőbbet!
– Gyerekként szerettem a konyhában forgolódni, de inkább csak „nyalakodtam”, amikor a mama desszertet készített – mondta a Borsnak a ma 53 éves klasszis.
Amikor sportolni kezdett, inkább már a komolyabb étkek felé fordult: – Az autó sem megy benzin nélkül, kalória nélkül hamar kidöglik az ember – vallja. – Húst kértem hússal, de mind egyforma ízű volt. Hal, mert azt is szeretem, szinte mindig került az asztalra, de az igazi erőt a szték adta, nem a húsgolyó, ami nekünk, svédeknek a nemzeti eledelünk.
Társai először féltették, hogy mindent megkóstol, legyen az bármilyen furcsa kinézetű.
– Kedvencem a kínai, cserépben sült kacsa, amit Sanghaiban, az utcán ettem, és miatta többször is visszarepültem oda. Nincs olyan tengeri herkentyű, amit ne ennék meg. Képzeljék, még a tücsökcombot is megízleltem. De ezek sehol sincsenek a magyar barátom, István által főzött gulyásleveshez, pörkölthöz és disznótoroshoz. Utolérhetetlen a magyar kaja, megőrülök érte.
Persson annak idején a BVSC asztalitenisz-csapatában játszott, sokat volt Pesten, volt ideje közelebbről megismerkedni a magyar konyhaművészettel.
– Nem leszek Michelin-csillagos szakács, de nem esem kétségbe, ha a pingpongütő helyett néha a fakanál kerül a kezembe – dicsekedett. – Istvánnál – aki nagyon sokat segített nekem, hogy egy olyan csapatban játszhassak, ahol egykoron Berczik Zoltán, Rózsás Péter vagy az egyik legjobb barátom, Gergely Gábor is csillogtatta tudását – tanultam meg: mennyi hagyma kell a pörköltbe, hogy kell vigyázni, meg ne égjen a pirospaprika, és milyen zöldség kerül a babgulyásba. Csak egyet nem árul el soha: hogy lehet olyan fantasztikus pálinkát főzni, mint amit ajándékba kapok tőle, ha Magyarországon járok.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.