Sport

Berkes: tessék otthon mozogni!

Burkovits Ferenc

Létrehozva: 2020.04.20.

Berkes István ortopédsebész, egyetemi tanár, a Sportkórház korábbi igazgatója ma is aktív: magánrendelőben dolgozik, és őt is főként a vírusjárvány foglalkoztatja.

Forrás: Bors/archív

A korábbi NB I-es focista, aki a nyáron ünnepli a 70. születésnapját, elmondta, most az ellenanyag megtalálása az első – noha azért nem állt meg az élet.

Ő például kollégái­val éppen a medikusok tananyagát állítják össze, és távoktatás keretében adják át ismereteiket az orvostanhallgatóknak. Berkest különösen érinti az a szabály, amely szerint a rendkívüli helyzetben műtétekről csak sürgős beavatkozás esetén lehet szó.

– Meggyőződésem, hamarosan megtalálják a megfelelő oltóanyagot – magyarázta a doktor, aki a koronavírus elleni küzdelemben tevékenyen nem vesz részt.

– Optimizmusomat táplálja, hogy már a létező gyógyszerek között is vannak olyanok, amelyek, bár nem kifejezetten gyógyító hatásúak, de arra jók, hogy lassítsák a folyamatot, segítsék a betegség szerencsés lezajlását.

Egyébként tényleg nagyon sok múlik az embereken. Én is kérek mindenkit, figyeljen oda a táplálkozására, a megfelelő folyadékbevitelre, a szellemi és fizikai állapot karbantartására, miközben, ha teheti, ne menjen társaságba. Mert akkor nem fertőződik, és ő sem fertőz meg másokat.

Ortopédsebészként kiemelte, figyeljünk az ízületek karbantartására, hajlékonyságára is. Nem igaz, hogy a négy fal között csak eltunyulni lehet, vagy elfu­tni onnan. 

– Elvégre ezerféle tornát, jógát vagy a kínai gyakorlatokat, taj­csít lehet csinálni. És  harminc-negyven perces sétákat tenni úgy, hogy közben másokra is figyelünk.

Berkes megérti az elmaradt versenyek, tornák reménybeli résztvevőit. Fábjó az olimpia vagy a futball Eb elhalasztása, de hát a sportági világszer­vezeteknek nem volt más választásuk.

– Így minden bizonnyal jó néhány sportkarrier félresiklik, de hát az emberéletnél nincs fontosabb. Sport nélkül is van élet, ám élet nélkül sport sem létezik – mondta.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek