Sport

Szántó Öcsi: Nehézsúlyban is fontosabb az ész

Szabó Sándor

Létrehozva: 2019.08.11.

Bár sokan lefitymálják a brit Tyson Furyt, de Szántó Imre mesteredző szerint a profi nehézsúlyú ökölvívóvilágban pillanatnyilag ő a legjobb. Kovács Kokó István 1996-os olimpiai bajnokunk egykori trénere, Öcsi bácsi mindig örvend egy európai menő sikereinek, mivel ellenére van a tengerentúli hivatásos nehézsúlyú bunyósok dominanciája.

– Persze nem arról van itt szó, hogy bármi kivetnivalóm lett volna Muhammad Ali, Mike Tyson vagy éppen Evander Holyfield teljesítményével, de a mai menő nehézsúlyúak elég messze vannak tőlük – szögezi le Öcsi bácsi, akinek a szemében Fury erősen felértékelődött. A nyilatkozatai miatt ugyan sokan nem kedvelik a bunyóst, elemez a mesteredző, a testi felépítése, izomzata sem éppen ideális, akadtak kábítószeres ügyei is, de amit nemrég művelt Tom Schwartz-cal, az valóban fantasztikus. A ringben elvárt gyors erő prototípusa, úgy hajolgat el az ütések elől, mint egykoron Ali. Szántó aláhúzza: a nehéz­súlyúak mezőnyében nem arra kell figyelni, kinek mekkora a bicepsze.

– Ez profi ökölvívás, és nem erőfitogtatás, pláne nem egyfajta izombemutató. Fury válltól felfelé, fejben, azaz a gondolkodásában erős, ami egyébként elég kevés profi nehézsúlyút jellemez.

Aztán rátér az amerikai Deontay Wilderre, aki Furyval döntetlent ért el, és ketten várhatóan decemberben fantasztikusnak ígérkező visszavágót vívnak.

– Wilder magas, remek fizikumú, az ütő­ereje pedig kifejezetten példás. De Fury is csak látszólag menekül a ringben, helyette  inkább ügyesen lépeget el a riválisai elől, és a balegyeneseivel rendre megállítja őket. Aztán amikor tényleg rohamra indul, azzal sokakat elsöpör a szorítóban. Kérdés, erre miképpen készül fel Wilder? Ha látnám az amerikai öklöző tréningjeit, pontosabbat is tudnék tippelni a második meccsük előtt. Így azonban könnyelműség lenne bármit is mondanom.

Aztán ott van a harmadik ütőgép, a szintén brit Anthony Jo­shua, akivel kapcsolatban a mesternek újfent az a baja, hogy csak az erősítő edzéseit láthatja az interneten.

– Márpedig ismétlem: a boksz nem erő kérdése. Ha valaki történetesen muszklis, az menjen el rakodómunkásnak. Joshua jól kidolgozott izomzatú bokszoló, csak az a kérdés, hogy az ütőerejét milyen módszerrel növelik. A fiziológiai felmérésének eredményeibe szívesen bepillantanék. A 2012-es olimpián remek teljesítménnyel  aranyérmes lett, de akkor három menet volt az előírás, itt viszont tizenkétszer három perc a feladat, aminek tehertételét szerintem a másik két öklöző ellen nem bírja majd – teszi hozzá a mester.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek